TELEFOONNUMMERS
Bij SPOED bel   112
Ambulance, Brandweer en Politie   

Bij geen spoed !
Brandweer    075-6811811
Politie            0900-8844
GGD              0900-2545454
LAATSTE UPDATE d.d. 09-01-2019
@BRANDWEER ZAANDIJK
UITRUKGEGEVENS 2018
LAATSTE UITRUK

  • 26-08-2018
    Tankautospuit 8035
    Brandmelding OMS
    Bolksbeek, Zaandam
    Nieuw Groenland, Bejaardentehuis

Landelijke finale ABWC 2017
100 JARIG BESTAAN
Op 2 september 20017 bestond Vrijwillige Brandweer Zaandijk 100 jaar.

Wij staan niet alleen maar dag en nacht voor alle Zaandijkers klaar, maar ook voor de gehele Veiligheids regio Zaanstreek Waterland.


WEERBERICHT
Weersverwachting Zaandijk
Weersverwachting
Zaandijk

Weerstation Brandweer Zaandijk
MAATWERK IN WEBDESIGN
Web Online Service maakt uw bedrijf zichtbaar op het internet. Wij leveren maatwerk in webdesign, tegen een betaalbare prijs.

Ons doel is eenvoudig: het bouwen van resultaatgerichte websites voor particulieren, bedrijven en instellingen.
© Webdesigner: Ch. van Dorst


Login

.

UITRUKOVERZICHT EN ALARMERINGEN 2011


UITRUKOVERZICHT 2011.pdf


WONINGBRAND

31-12-2011 Lagedijk, Zaandijk

ZAANDIJK – De brandweer werd gealarmeerd voor woningbrand aan de Lagedijk in Zaandijk.
Bij aankomst was er een korte maar felle brand. De brand kon snel geblust worden.
Het ambulance personeel heeft de bewoners voor controle onderzocht.


Foto: Ron Swart
.


SCHOORSTEENBRAND

27-12-2011 Kalverringdijk, Zaandam

ZAANDAM – Dinsdagavond brak brand uit in een schoorsteen van een woning aan de Kalverringdijk in Zaandam. Omdat de woning bij de Zaanse Schans bevindt, rukte de brandweer met groot materieel uit.
De brand kon vanaf beneden worden geblust. De schoorsteen werd verder onderzocht met een warmtebeeldcamera. Voor de meegealarmeerde hoogwerker van de brandweer was de afstand, van de weg tot aan de schoorsteen, net iets te ver om er goed bij te komen.


Foto: Rogier Otten

.


AUTO TE WATER

26-12-2011 Provincialeweg, Westzaan

WESTZAAN – Ze wilde niet meer meerijden, de vriendin van de bestuurder, ze vond het onverstandig.
Hij reed daarna zelf door, nadat hij haar had afgezet. Een 100 meter verderop raakte dan ook hij met de wagen, op de kop, te water.

De geschrokken buurtbewoners zagen dat de man zijn hoofd nog wel boven water kon houden en hebben de man uit zijn benarde positie bevrijd, samen met zijn hond. De brandweer duikers onderzochten verder het voertuig wat op zijn kop lag en konden niets vinden. De bestuurder is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De hond is door de dierenambulance opgehaald. De politie wilde niet zeggen of de man gedronken had.
.
Foto: DNP.NU

.


TAXI IN BRAND

24-12-2011 Afrit N246, Wormerveer

WORMERVEER – Een taxi is op kerstavond door een brand total loss geraakt op de afrit van de N246 bij Wormerveer. De taxichauffeur kon het voertuig ongedeerd verlaten en wachtte in de berm de brandweer af.
Wat de oorzaak was van het in de brand raken, is nog onbekend. Een bergingswagen heeft het verbrande voertuig afgevoerd waarna de brandweer de kruising nog even schoon heeft gemaakt.

BRANDWEERVOERTUIG IN BRAND
Nadat de weg weer was schoongemaakt, bleek de tankautospuit van Wormerveer opeens hevig te roken (!)
Men kon niet direct zien waar de plotselinge hevige rook vandaan kwam. De nog aanwezige tankautospuit van Brandweer Zaandijk moest snel een hogedruk straal gereed maken, voordat ook deze in brand stond. Na technisch onderzoek, bleek een electrisch onderdeel de oorzaak te zijn. Deze kon en hoefde niet meer gebuikt te worden, waarna beide brandweer voertuigen terug naar de kazernes konden rijden.

.


Fotograaf: Ron Swart
, zie ook de video.


SCHUURBRAND

27-11-2011 Vaartdijk, Assendelft
WONINGBRAND (MIDDEL), Vaartdijk Assendelft
ASSENDELFT – Wat als kleine brand begon in een schuur aan de Vaartdijk in Assendelft, kreeg zondagochtend plots een gevaarlijke wending toen er een complete vuurzee ontstond terwijl de brandweermannen bezig waren.

Een felle brand ontstond toen een tank met tweehonderd liter brandstof open scheurde. Achtervolgd door de vlammen wisten de brandweermannen uiteindelijk op veilige afstand van de vuurzee te komen. Niemand raakte gewond en het vuur kon snel gedoofd worden.
De schade die de schuur heeft opgelopen wordt door Stichting Salvage verder in behandeling genomen.
.


Fotograaf: Ron Swart
.


PERSOON TE WATER

27-11-2011 Orgelmakersgracht, Zaandijk

ZAANDIJK – De brandweer en overige hulpdiensten zijn in de nacht van zaterdag op zondag met veel materiaal uitgerukt naar de orgelmakersgracht in Zaandijk, waar iemand van zijn fiets zou zijn gevallen.
De melder had de vrouw op het fietspad ter hoogte van de Orgelmakersgracht zien vallen. Even later zag hij haar niet meer, omdat er water in de buurt was hebben de brandweerduikers van Zaanstad het zekere voor het onzekere genomen en het water afgezocht. Na een zoektocht is ze niet in het water gevonden. De politie zoekt uit van wie de achtergebleven fiets is.


Fotograaf: Ron Swart, zie www.dichtbij.nl en www.kijkopzaandijk.nl
.


SINTERKLAAS OP BEZOEK BIJ BRANDWEER ZAANDIJK

26-11-2011 Kazerne Brandweer Zaandijk, Guisweg 61 in Zaandijk

ZAANDIJK – Zaterdagmiddag was het dan zover, Sinterklaas kwam met zijn pieten even langs bij de Brandweer Zaandijk. Hij had meerdere zakken vol met kadootjes en lekkernijen meegenomen voor alle kinderen in de kazerne. Er werd volop gezongen en Sinterklaas kon trots zijn op alle lieve kinderen van Brandweer Zaandijk.
.


Fotograaf: Bem. BZD
.


ZEER GROTE BRAND

19-11-2011 COMPAGNIEBRAND (WTS: 1000) (GRIP 2) Vredeweg, Zaandam
Zeer grote brand (GRIP 2)

ZAANDAM – Zaterdagmiddag omstreeks één uur, is er een grote brand ontstaan bij het voormalige distributiecentrum van de Albert Heijn aan de Vredeweg in Zaandam. De brandweer is met meerdere korpsen uit de gehele regio het gehele weekend bezig geweest om de brand onder controle te krijgen.
De onderhoud en verzorgingsgroep werd ook gealarmeerd, om voor alle ingezette brandweermannen en vrouwen een warme of koude drank en versnapering op het verzorgingsgebied aan te bieden.

De brand is ontstaan bij een van de onderhuurders binnen het bedrijfsverzamelgebouw.
Hierbij is veel rook en mogelijk schadelijke stoffen vrij gekomen. Het gebied Achtersluispolder is afgezet. Een helikopter is ingezet om metingen naar schadelijke stoffen te verrichten. Het advies is gegeven om ramen en deuren in de nabije omgeving te sluiten.

De politie heeft een verdachte persoon aangehouden. De man wordt verdacht van brandstichting.


Fotograaf: JelZo Fotografie


 

OEFENING IN CLUB SHOWBOAT

14-11-2011 Lagedijk 328, Zaandijk
Club Showboat Zaandijk
ZAANDIJK – Maandagavond heeft Brandweer Zaandijk en Brandweer Landsmeer i.s.m. het aanwezige personeel en een speciaal aantal uitgenodigde personen (de slachtoffers) een oefening gehouden in de Club Showboat.

Scenario
Door een kortsluiting in een koelkast is er zware rookontwikkeling ontstaan achter de bar. De aanwezige gasten van een prive feestje, hebben het in eerste instantie niet in de gaten. Boven en beneden raakt er plots klap licht paniek uit waardoor de aanwezige personen alle kanten op vluchten. Een bestuurder van een personen auto was erg geschrokken toen hij de uitslaande brand en mensen buiten zag lopen, waardoor hij met zijn auto tegen de ingang aan reed. Hierdoor was de ingang geblokkeerd voor de nog aanwezige personen in de boot.

Privacy
Wegens privacy van het personeel en betrokkenen, worden niet alle foto’s hier kenbaar gemaakt.
Deze worden alleen intern verspreid, i.v.m. de technische inzet (!)


Fotograaf: Bem. BZD & P. Krijvenaar
.


WONINGBRAND

25-10-2011 Koog aan de Zaan, Jonge Kuiperstraat

KOOG AAN DE ZAAN – Een portiekwoning aan de Jonge Kuiperstraat is dinsdagmiddag onbewoonbaar verklaard na een zolderbrand. Vermoedelijk heeft kortsluiting in een televisietoestel de brand veroorzaakt.

De brandweer kwam met twee tankautospuiten en een hoogwerker ter plaatse om het vuur te blussen. De omliggende woningen zijn tijdelijk ontruimd, maar vrijwel alle bewoners konden na de brand weer terug. De getroffen woning heeft flinke rook en roet schade opgelopen.
.

no images were found


Fotograaf: JelZo Fotografie
.


WONINGBRAND

01-10-2011 Zaandijk, John Lennonstraat

ZAANDIJK – Zaterdagmiddag moest de brandweer in actie komen voor een woningbrand aan de John Lennonstraat in Zaandijk. Eenmaal ter plaatse stond het portiek vol rook. Twee brandweerwagens en een autoladder werden ingezet.
.

no images were found


Fotograaf: JelZo Fotografie
.


BRAND IN BEDRIJF

27-09-2011 Zaandam, Damkade

ZAANDAM – De brandweer moest in actie komen voor een binnenbrand aan de Damkade.
Meerdere voertuigen zijn hiervoor uitgerukt. Gelet op de kleine ruimtes is uitbreiding voorkomen.
Door de enorme rookontwikkeling binnen in het pand, is de ventilator ploeg van Zaandijk opgeroepen.
.

no images were found


Fotograaf: JelZo Fotografie en Bas Heijselaar.
.


ZEER GROTE BRAND IN BEDRIJFSPAND

16-09-2011 Zuideinde, Koog A/D Zaan
KOOG A/D ZAAN – Zeer grote brand in een voormalig bedrijfspand in Koog aan de Zaan. Het gaat om een oude fabriek op het Zuideinde. De brand is uitgebroken op de derde etage, vermoedelijk door slijpwerkzaamheden in een opslagtank.

Op de etage lag hout opgeslagen. Het vuur heeft zich uitgebreid naar de vierde en vijfde verdieping en de vlammen slaan uit het dak.

Een persoon raakte lichtgewond en is met ademhalingsproblemen ter plekke behandeld door de hulpdiensten. De brandweer is met groot materieel uitgerukt. De omgeving van het pand is tijdens de brand afgezet vanwege de grote rookontwikkeling..
.


KOE IN DE SLOOT

12-09-2011 Nauerna, Assendelft
De foto's volgens snel
ASSENDELFT – Terwijl de brandweer net terug in de kazerne arriveerde, werden ze opnieuw gealarmeerd.
Alleen dit keer voor een koe in de sloot.
Bij aankomst stak alleen de kop van de koe nog net boven het water uit. De kant was te hoog voor de koe om er zelf op te klimmen.

De bemanning van de mee gealarmeerde duikers en een 2-tal tankautospuiten moesten o.a. via een ladder oversteken naar het weiland waar de koe moest komen. Met een touw en vereende krachten van 12 brandweer lieden, werd de koe uiteindelijk op het droge getrokken.

Niet even later was de koe alweer helemaal hersteld en bijgekomen. Het touw zat echter nog om zijn nek (!)
Tijdens het losmaken van de touw werden enkele brandweerlieden het weiland meegesleurd. Uiteindelijk kon met vereende krachten en leuke capriolen het touw alsnog losgemaakt worden..
.
Zie ook: Filmpje 1 en Filmpje 2


BOOM DREIGT OM TE VALLEN

12-09-2011 Bloemstraat, Koog A/D Zaan

KOOG A/D ZAAN (Stormschade) – Even voor half negen wordt de brandweer nogmaals gealarmeerd voor stormschade. Dit keer ging het om een grote boom, welk dreigt om te vallen. De wortels en straattegels waren helemaal omhoog gekomen. De boom moest snel omgezaagd worden.

Van buitenaf werden eerst de dikke takken weggezaagd, zodat het middengedeelte van de boom in één keer eraf gezaagd kon worden. De omgezaagde boom viel uiteindelijk ‘precies’ in het midden van de straat op de grond. De omliggende woningen liepen geen schade.
.


STEIGERDOEK DREIGT LOS TE RAKEN

12-09-2011 Irving Berlinstraat, Zaandijk
ROOSWIJK (Stormschade) – De wind dreigde het steigerdoek los te scheuren van de steiger.
De brandweer heeft deze nagelopen en het steigerdoek weer vastgemaakt.

no images were found


Fotograaf: Bem. BZD
.


BOOMPJE OMGEVALLEN OP EEN AUTO

12-09-2011 George Gershwinstraat, Zaandijk
ROOSWIJK (Stormschade) – Terwijl de brandweer net klaar was met de vorige klus, kwam de volgende melding. Een omgevallen boom op een auto.

Het bleek te gaan om een klein boompje, waarvan enkele takken op een auto zijn beland. De buurtbewoners hadden inmiddels zelf de takken zo goed als weggehaald. De brandweer kon meteen doorrijden naar de volgende klus.

no images were found


Fotograaf: Bem. BZD
.


STEIGER DREIGT OM TE VALLEN

12-09-2011 John Lennonstraat, Zaandijk

ROOSWIJK (Stormschade) – Maandagmiddag stak onverwachts een krachtige tot stormachtige zuidwestenwind over de gehele west kust van Nederland. Hierdoor moesten alle brandweervoertuigen van Brandweer Zaanstad uitrukken naar de diverse stormschades.

Brandweer Zaandijk werd omstreeks 17.40 uur opgeroepen voor een steiger die los zat van de muur.
Bij aankomst was duidelijk te zien dat het steigerdoek rondom de steiger her en der was gescheurd. De wind kreeg steeds meer grip op de wapperende steigerdoeken, waardoor de steiger steeds meer los raakte.
De brandweer heeft in eerste instantie met een groot aantal spanbanden de stellage vastgezet, zodat deze niet meer kon omvallen. Hierna kon Brandweer Zaandijk i.s.m. de opgeroepen Hoogwerker van Purmerend stukje bij beetje het steigerdoek eraf halen.

no images were found


Fotograaf: Bem. BZD
.


BRAND IN BEDRIJF

11-09-2011 Lagedijk, Koog A/D Zaan
Tate en Lyle
(Archief foto)
KOOG A/D ZAAN – Zaterdagnacht na drieën, werd de brandweer gealarmeerd voor brand in een bedrijf.
Op het dak van Tate & Lyle zou brand zijn. Bij aankomst was direct een rookpluim en vuurvonken te zien.
De brandweer werd keurig opgevangen door de bedrijfshulpverleners van Tate & Lyle, die meteen de benodigde informatie doorgaf. Snel moest er ingegrepen worden. Er bleek een filter op het dak helemaal in brand te staan. Door snel ingrijpen kon erger worden voorkomen.
.


 

BRAND IN BEDRIJF

25-08-2011 Schellingweg, Zaandam
2011-08-25 Wietplantage
ZAANDAM – Donderdagmiddag omstreeks drie uur heeft een wietplantage een flinke binnenbrand in een bedrijfsverzamelpand aan de Schellingweg veroorzaakt. Op de eerste verdieping was brand uitgebroken door overbelasting of kortsluiting. Door snel ingrijpen is uitbreiding voorkomen.
Na de brand werden er diverse stoffen gemeten, waarop de ventilatiegroep van Zaandijk werd gealarmeerd.
Hierop zijn diverse ruimtes met de 2 grote ventilatoren geventileerd, waarmee de rook en andere stoffen snel kon worden verdreven.
Na de brandweer heeft de politie dit verder in onderzoek genomen voor nader onderzoek.

no images were found


Fotograaf: Jelzo & Bem. BZD
.


BRAND IN BEDRIJF

04-08-2011 Dubbelebuurt, Wormerveer

WORMERVEER – De brandweer werd gealarmeerd voor brand in een bedrijf.
Direct werd opgeschaald naar middel brand. Na onderzoek bleek er brand te zijn ontstaan in de kelder van het gebouw. Mogelijk heeft kortsluiting ervoor gezorgd dat de verwamingsketel brand kon vatten.
Door snel ingrijpen kon de brand snel geblust worden.

Wel bleek de kelder en de vele kruipruimtes vol met rook te staan. De brandweer heeft deze ruimtes met de 2 grote ventilatoren geventileerd, waarmee de rook snel kon worden verdreven uit de lager gelegen ruimtes.

Bij ventilatie wordt gebruik gemaakt van de eigenschap van lucht (en dus ook de brandgassen) dat het van een plek met hoge druk naar een plek met lage druk stroomt.
Deze methode wordt gebruikt na de blussing, om zo veel mogelijk rook en stank kwijt te raken en frisse lucht in de ruimte te krijgen. Bij repressieve ventilatie wordt geventileerd tijdens de blussing. Het doel hiervan is om hitte en/of rook kwijt te raken, bijvoorbeeld om beter zicht te krijgen of om de brandhaard beter te kunnen benaderen.
In de afbeeldingen hiernaast, is zichtbaar dat de ventilator de gehele instroomopening bedekt en dat de route voor de luchtstroom wordt bepaald door deuren en ramen open en dicht te doen.
.

no images were found


Fotograaf: Jelzo
.


Vliegvuur

31-07-2011 Guisweg, Zaandijk

ZAANDIJK – De brandweer werd gealarmeerd voor een woningbrand.
Het betrof een vuurkorf achter op een balkon van een woning. De bewoners waren behoorlijk aan het stoken. Er kwam vliegvuur in de lucht en dat werd aangezien voor een buitenbrand door buurtbewoners.

Fotograaf: Bem. BZD
.


Buitenbrand

07-05-2011 Guispad, Westzaan

WESTZAAN – De brandweer werd gealarmeerd voor een buitenbrand.
Een hooibrand midden op een eilandje in het westzaner polder heeft vlam gevat.
Aangezien de locatie via het land niet bereikt kon worden, werd er een brandweervaartuig vanuit Zaandam opgeroepen. Ondertussen werd de bemanning van Brandweer Zaandijk via een vaartuig van staatsbosbeheer overgezet met allerlei hulpmiddelen. Met een lage druk straal, vanuit een pomp op het brandweervaartuig, kon de brand grotendeels geblust worden. Staatsbosbeheer constateerde geen natuurschade.

< Klik op de foto om te vergroten >

Fotograaf: Bem. BZD
.


Brand in bedrijf


07-05-2011 Kerkstraat, Wormerveer
WORMERVEER – Brand aan de Kerkstraat te Wormerveer bij het Döner Paleis.
Doordat een frituurpan met vet vlam vatte, ontstond er een flinke rookontwikkeling.
De eigenaar van het bedrijf probeerde middels een poederblusser de vlammen te doven. Maar mede door de hevige rookontwikkeling moest de man zijn pogingen staken.

De brandweer werd gealarmeerd en na aankomst werd er poeder en schuim gebruikt, om het vuur onder controle te krijgen.

Nadat het vuur gedoofd was, werd de kokend hete frituurvet naar buiten gebracht om verder af te koelen.
Het pand liep behoorlijke brand- en roetschade op en zal voorlopig niet open zijn. De Stichting Salvage staat de eigenaar bij in het herstellen van zijn zaak.

no images were found


Fotograaf: Ron Swart www.webregio.nl
.


Diesel lucht onder de woning

07-05-2011 12:06 uur – Braillestraat, Krommenie

KROMMENIE – De brandweer werd gealarmeerd voor diesel lucht onder de woning.
Na aankomst was er inderdaad af en toe een lichte spoor van gemengd grond- en benzinelucht waarneembaar vanuit de kruipruimtes. Er kon geen lekkage of een andere oorzaak gevonden worden. Na diverse meetapparatuur en detectoren kon daar ook niets mee gevonden worden.

Mogelijk heeft het te maken met de droogte van de afgelopen weken, welk bepaalde zuren vanuit het grondwater naar boven trekt.

no images were found


Fotograaf: Fred Jak (Braillestraat, Krommenie)
.


Vogel in nood


13-03-2011 Dorpsstraat, Assendelft
ASSENDELFT – De dierenambulance werd gebeld door een naaste bewoner, die zag dat er een vogel tussen het raam en kozijn vast zat. De dierenambulance kwam ter plaatse, maar zonder ladder konden ze buiten niets doen. Omdat er op dat moment niemand thuis was, kon er van binnenuit ook niets worden ondernomen.
De brandweer werd hierop gebeld. Met behulp van een ladder en een bezem kon de vogel uiteindelijk bevrijd worden uit zijn benarde positie. De vogel werd daarna keurig overgedragen aan de dierenambulance.

no images were found


Fotograaf: Rogier Otten
.


Explosie in fabriek


02-03-2011 Schipperslaan, Koog aan de Zaan
KOOG AD ZAAN – In de Duyvis Machinefabriek in Koog aan de Zaan heeft rond 17.00 uur een kleine explosie plaatsgevonden. Een luide knal was in de omgeving goed te horen. De brandweer en meerdere ambulances werden hiervoor gealarmeerd.

Binnen in de fabriek was men bezig met laswerkzaamheden, waarbij een ophoping van een kleine hoeveelheid gas een ontploffing tot stand bracht. Een persoon bleek bekneld en gewond te zijn aan zijn voet. Hij is door het ambulance personeel voor verder onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

no images were found


Fotograaf: Ron Swart en Jelle Brandsma
.


Geen loos alarm bij automatisch brandmelding

13-02-2011 Dorpsstraat, Assendelft
ASSENDELFT – De brandweer werd gealarmeerd voor automatich brandmelding in een Hotel. Met regelmaat krijgt de brandweer voor dit hotel in aanbouw een autom. brandmelding als storing.

Dit keer bleek in een van de kamers een kleine brand te zijn geweest. Een bewoner had zijn was uit de droger gehaald, maar door de warmte heeft een dun shirtje echter vlam gevat. Een gedeelte van de stapel kleding kon weggegooid worden.
.


Woningbrand

12-02-2011 Raadhuisstraat, Westzaan
WESTZAAN – De brandweer werd gealarmeerd voor brand in een woning.
Binnen in de woning was een schaaltje met vloeistof aangestoken. Terwijl het schaaltje licht brande, was de eigenaar naar boven gegaan om te douchen.

Een oplettende buurvrouw zag dat de vlammen op een gegeven moment tot boven de 50 cm hoog kwamen.
Door snel ingrijpen kon erger worden voorkomen.
.


Autobrand


12-02-2011 Molletjesveer, Westknollendam
WESTKNOLLENDAM – De brandweer werd gealarmeerd voor brandgerucht nabij Molletjesveer in Westknollendam. Een exacte locatie kon niet meegegeven worden.

Uiteindelijk bleek een auto achter een loods volledig in brand te staan. Deze zat tegen een zee container aan.
Door snel ingrijpen kon erger worden voorkomen.

no images were found


Fotograaf: Bem. BZD
.


Gas lekkage Westknollendam


08-02-2011 Geertje Pel Grootstraat, Westknollendam
WESTKNOLLENDAM – De brandweer werd gealarmeerd voor OGS klein nabij een woning.
Bij aankomst was een sterke aardgaslucht duidelijk waarneembaar. Het was niet alleen in de woning maar ook buiten de woning goed te ruiken.

Na diverse metingen en grondig onderzoek bleek een aansluiting van een verbindingstuk enige speling te hebben. Hierdoor kon het gas in de grond ontsnappen. Na reparatie van de gas leverancier, kon de lekkage snel gestopt worden.

Toevallig of niet, maar later op de avond was er een zelfde soort gas lekkage op de hoek Karl Marxstraat / Berkenweg in Zaandijk. Ook deze kon na 2 uur werken gerepareerd worden.

no images were found


Fotograaf: Bem. BZD
.


Grote brand bij Loders Croklaan


01-02-2011 HOGEWEG 1, WORMERVEER (OPSCHALING: groot) (GRIP: 1)
WORMERVEER – De brandweer werd gealarmeerd voor brand in een bedrijf. Na deze melding werd er snel opgeschaald naar grote brand. De brand woedde in een van de pijpleidingen binnen de raffinaderij.
Dit ging gepaard met behoorlijke rookontwikkeling.

Door snel in te grijpen, werd o.a. voorkomen dat ammoniak uit de koelsystemen zou ontstnappen. Over de oorzaak van deze brand is nog niets bekend.

no images were found


Met dank aan webregio.nl
.


.
Met dank aan 112noordholland.nl
.


BRAND IN BEDRIJF


29 januari 2011 – Soldaatweg, Wormerveer (OPSCHALING: zeer groot) (GRIP: 2)
.

WORMERVEER – De brandweer werd gealarmeerd voor zeer grote brand in een bedrijf SCM GROUP NED. BV aan de Soldaatweg in Wormerveer. Het bedrijf is een groothandel in houtbewerkingsmachines.
Tijdens het aanrijden was van ver al een grote rookpluim zichtbaar. De brand woedde in het middengedeelte van het bedrijf, waar zich voornamelijk alleen het kantoorgedeelte bevindt. Er was niemand in het pand aanwezig.

Om zoveel mogelijk schade te beperken werd besloten om een binnenaanval te doen via de voor- en achterkant. Hiermee konden veel machines in de hal direct afgeschermd worden van de vuurhaard.
Tijdens de binnenaanval op de bovengelegen etage bleek de zwarte rook steeds langzamer naar beneden te komen. Het zicht werd dan ook steeds minder, terwijl de enorme hitte naar beneden kwam. Met man en macht werd het vuur bestreden en elke ruimte geblust.

De intense hitte heeft zelfs een van de stalen constructie balken aangetast. Door de hitte was de stalen balk flink doorgebogen. Voorzichtigheid was dus constant een punt van aandacht.
Door snel ingrijpen van alle brandweer korpsen kon van binnenuit en van bovenaf het vuur bestreden worden en is een groot gedeelte van pand gespaard gebleven.

De brand veroorzaakte veel rook- en stankoverlast. De brandweer heeft metingen uitgevoerd en er is geen verhoogde concentratie schadelijke stoffen in de lucht geconstateerd.
Een zware klus, waar keihard door alle brandweer collega’s gewerkt werd en veel schade is voorkomen.
Namens Brandweer Zaandijk
.


Hieronder zie je een kleine hoeveelheid aan foto’s en video’s tijdens de brand.
Met dank aan webregio.nl, Jelzo & hansbrehm.nl.
Foto’s

no images were found


Video’s

.

.
.


Einde overzicht 2011