TELEFOONNUMMERS
Bij SPOED bel   112
Ambulance, Brandweer en Politie   

Bij geen spoed !
Brandweer    075-6811811
Politie            0900-8844
GGD              0900-2545454
LAATSTE UPDATE d.d. 09-01-2019
@BRANDWEER ZAANDIJK
UITRUKGEGEVENS 2018
LAATSTE UITRUK

  • 26-08-2018
    Tankautospuit 8035
    Brandmelding OMS
    Bolksbeek, Zaandam
    Nieuw Groenland, Bejaardentehuis

Landelijke finale ABWC 2017
100 JARIG BESTAAN
Op 2 september 20017 bestond Vrijwillige Brandweer Zaandijk 100 jaar.

Wij staan niet alleen maar dag en nacht voor alle Zaandijkers klaar, maar ook voor de gehele Veiligheids regio Zaanstreek Waterland.


WEERBERICHT
Weersverwachting Zaandijk
Weersverwachting
Zaandijk

Weerstation Brandweer Zaandijk
MAATWERK IN WEBDESIGN
Web Online Service maakt uw bedrijf zichtbaar op het internet. Wij leveren maatwerk in webdesign, tegen een betaalbare prijs.

Ons doel is eenvoudig: het bouwen van resultaatgerichte websites voor particulieren, bedrijven en instellingen.
© Webdesigner: Ch. van Dorst


Login

.

UITRUKOVERZICHT EN ALARMERINGEN 2013


UITRUKOVERZICHT 2013.pdf


WONINGBRAND


20-12-2013 Peereboomstraat, Westzaan
20-12-2013 Peereboomstraat, Westzaan

WESTZAAN – Aan de Peereboomstraat in Westzaan heeft vrijdagmorgen een zolderbrand gewoed.
De brand werd omstreeks half elf ontdekt. Omdat er gevaar leek te zijn voor doorslag naar naastgelegen woning, werdt meteen opgeschaald naar middel brand.

Dankzij de snelle inzet van de brandweer kon de schade in de naastliggende woning worden beperkt. Met een ladderwagen zijn de dakpannen verwijderd en de brandende resten tussen de zolder en het dak geblust.
Nadat de brand geblust was, ging de brandweer over tot het ventileren van de woning.
.
.


Met dank aan de foto’s: Jelle Brandsma
.


GROTE BRAND IN LOODS SCHIPPER KAAS


18-12-2013 Zaandam

ZAANDAM – De brandweer werd gealarmeerd voor een brand in een loods aan de Westzanerdijk. Dit werd snel opgeschakeld naar ‘zeer grote brand’.

Het gebouw betreft een hal van Schipper Kaas, een bedrijf dat rook- en smeltkazen maakt en exporteert. Enkele woningen in de omgeving zijn uit voorzorg ontruimd. De bewoners zijn elders in de buurt opgevangen.

Eén persoon is met ademhalingsproblemen naar een ziekenhuis overgebracht.
.
.


Met dank aan de video en foto’s: www.Dichtbij.nl en BZD
.


ZEER GROTE BRAND IN AUTOBEDRIJF


18-12-2013 Zaandam

ZAANDAM – Bij autobedrijf Met-in All Car Cleaning aan de Grote Tocht in Zaandam is dinsdagnacht een grote brand uitgebroken. Om even voor 00.30 uur werd de brand bij het autopoetsbedrijf ontdekt. Al snel werd de brand opgeschaald naar een zeer grote brand, waarop meerdere brandweervoertuigen opgeroepen werden om het vuur te bestrijden. De brand begon in een van de voertuigen. Zowel voor als achter het hek van Met-in All Car Cleaning stonden er auto’s in brand. Het vuur sloeg over naar het bedrijfspand.

Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen al uit het dak. De brandweer wist de uitslaande vlammen snel te blussen, maar kon niet voorkomen dat het pand in vlammen op ging. Ook brandde meerdere geparkeerde auto’s naast het bedrijf uit.

Rond 1.30 uur was de brand meester. De brandweer is na 04.00 uur nog geruime tijd bezig geweest met nablussen.
.
.

Met dank aan de video en foto’s: Ron Swart, Jelle Brandsma en BZD
.


LOSHANGENDE TAK


08-12-2013 Assendelft
08-12-2013 Stormschade Zaanstad

ASSENDELFT – Bij de schoolkade in Assendelft hing een gevaarlijke dikke tak los. Het gevaar bestond dat schoolkinderen aan deze losse wilgentak konden hangen. Om geen risico’s te nemen, heeft de brandweer deze verwijderd.
.
.

Met dank aan de foto’s: BZD
.


ZONNESCHERM LOSGEWAAID


07-12-2013 Zaandijk
07-12-2013 Stormschade Zaanstad

ZAANDIJK – De brandweer werd gealarmeerd voor stormschade in een flat aan de Morgenstarstraat. Op de bovenste etage bleek een zonnescherm los gewaaid te zijn. Door snel ingrijpen, kon het scherm gedeeltelijk verwijderd worden.
.
.

Met dank aan de foto’s: Lid bewonerscommissie & BZD
.


DAKPLATEN LOSGEWAAID


05-12-2013 Krommenie
05-12-2013 Stormschade Zaanstad

KROMMENIE – De brandweer werd gealarmeerd voor stormschade bij het tankstation aan de Busch in Krommenie. Een dakplaat is losgewaaid. Met de ladderwagen konden de scherpe plaatdelen weggehaald worden.
.
.

Met dank aan de foto’s: BZD
.


LOSGEWAAIDE DAKBEDEKKING


05-12-2013 Zaandijk
05-12-2013 Stormschade Zaanstad

ZAANDIJK – Een storm raasde over Nederland. Het hoogste weeralarm (code rood) gold vanaf 12.00 uur voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen, het Waddengebied en het IJsselmeer. Brandweer Zaandijk is voor meerdere alarmeringen uitgerukt.

In de Nat King Colestraat in Zaandijk heeft de harde wind het dakbedekking losgemaakt. De brandweer heeft het stukgeslagen gedeelte moeten loszagen.
.
.

Met dank aan de foto’s: BZD
.


WONINGBRAND


03-12-2013 Wormerveer
03-12-2013 Stormschade Zaanstad

WORMERVEER – In een woning aan de Wandelweg in Wormerveer is dinsdagmiddag een uitslaande brand uitgebroken. Nadat de brand geblust was, ging de brandweer over tot het ventileren van de woning.

VENTILEREN

Bij ventilatie wordt gebruik gemaakt van de eigenschap van lucht (en dus ook de brandgassen) dat het van een plek met hoge druk naar een plek met lage druk stroomt.

Deze methode wordt gebruikt na de blussing, om zo veel mogelijk rook en stank kwijt te raken en frisse lucht in de ruimte te krijgen. Bij repressieve ventilatie wordt geventileerd tijdens de blussing. Het doel hiervan is om hitte en/of rook kwijt te raken, bijvoorbeeld om beter zicht te krijgen of om de brandhaard beter te kunnen benaderen.

In de afbeeldingen hiernaast, is zichtbaar dat de ventilator de gehele instroomopening bedekt en dat de route voor de luchtstroom wordt bepaald door deuren en ramen open en dicht te doen.
.
.

Met dank aan de foto’s: BZD
.


AUTOBRAND


03-12-2013 Hazenpad, Zaandijk
03-12-2013 Autobrand Zaandijk

ZAANDIJK – Drie auto’s zijn maandagnacht aan het Hazepad in Zaandijk verwoest door een brand. Even over 01.30 uur werd de brandweer gealarmeerd na meerdere 112 meldingen. Bij aankomst bleken er drie auto’s in de brand te staan.

De politie onderzoekt de toedracht van de brand. De laatste tijd zijn meerdere auto’s in Zaandijk in vlammen opgegaan.

Met dank aan de Video en foto’s: Ron Swart (www.Dichtbij.nl)
.


WONINGBRAND


15-11-2013 Zaandijk
15-11-2013 Stormschade Zaanstad
ZAANDIJK – Op de vijfde verdieping van een flat aan het Paukenhof in Zaandijk is donderdagnacht brand uitgebroken. Omliggende woningen werden door de hulpdiensten ontruimd. De woning zelf liep door de brand veel schade op. De bewoonster raakte gewond. Zij is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Met dank aan de Video en foto’s: Ron Swart (Dichtbij.nl)
.


STORM IN DE ZAANSTREEK


28-10-2013 Zaanstad
28-10-2013 Stormschade Zaanstad
ZAANSTREEK – De brandweer werd tussen 08.00 uur en 17.30 continue gebeld voor Stormschade.
Er was sprake van windkracht 10 vanuit zee. Hieronder een impressie van een uitruk met stormschade.

Met dank aan de foto’s: BZD.
.


GESPRONGEN RIOOLBUIS


08-09-2013 Fortuinweg, Zaandijk
08-09-2013 Fortuinweg
ZAANDIJK (ANP) – In Zaandijk is zondagochtend een persleiding van het riool gebarsten. Stinkende smurrie stroomde over straat. De buurt had flinke last van stank. De dampen zijn niet schadelijk. Niemand hoefde te worden geëvacueerd. De buis barstte vlak bij een tankstation aan de Fortuinweg. In het wegdek is een groot gat ontstaan. Het vuile water is niet in huizen en kruipruimtes gestroomd.

De brandweer heeft via andere rioolputten een groot gedeelte van het vuile water weggepompt en de straten schoongespoten.

Met dank aan de foto’s: Ron Swart en vele anderen.
.


BRANDWEER ZAANSTAD HOUDT OPEN DAG


Brandweer Zaanstad zoekt nieuwe enthousiaste vrijwilligers

Brandweer Zaanstad zoekt jou!

.
BRANDWEER ZAANDIJK
Heb je altijd al bij de brandweer gewild?
Wil je graag iets terugdoen voor je woonplaats? Of heb je kortgeleden bedacht dat brandweervrijwilliger écht iets voor jou is. Dan zijn wij op zoek naar jou!

OPEN DAG ZAANDIJKER JAARMARKT
Zaterdag 17 augustus houdt Brandweer Zaandijk een open Dag op de Zaandijker Jaarmarkt.

Op de Lagedijk in Zaandijk neemt Brandweer Zaandijk je mee om een kijkje te nemen achter de schermen. Zo worden de er diverse presentaties en kleine demonstraties gegeven. Tevens informeren wij je hoe je een brand kunt voorkomen, hetgeen ook in een nagebouwde woning te zien zal zijn.

BRANDWEER VRIJWILLIGER, WAT HOUDT DAT IN?
Een auto te water. Brand in een portiekflat. Een omgeslagen tankauto met gevaarlijke stoffen. Voorbeelden van incidenten waar Brandweer Zaanstad 24 uur per dag voor uitrukt. Een brandweerman of –vrouw heeft dus een breed takenpakket. Als brandweervrijwilliger oefen je iedere week een avond op de kazerne omdat het belangrijk is dat je alle taken goed beheerst. De oefenavonden zijn over het algemeen op maandag. De eerste twee jaar ga je twee avonden in de week aan de slag. Een avond om te oefenen en een avond voor de opleiding tot manschap. Sommige examens of oefeningen zijn overdag of op zaterdag.

Folder: Brandweer zoekt vrijwilligers

Meld je nu aan als brandweervrijwilliger en help ons helpen!
.


BUITEN BRAND


16-06-2013 Rosariumpark, Krommenie
2013-06-16 Rosariumpark Krommenie
KROMMENIE – Midden in het Rosariumpark was brand gesticht tussen een vlonder. De vlonder moest open gezaagd worden om de kunstof planken goed te blussen.

Met dank aan de foto’s: Bem. BZD
.


BRANDMELDING


15-06-2013 Witte Klaverlaan, Krommenie
2013-06-15 Witte Klaverlaan, Krommenie
KROMMENIE – De brandweer werd gealarmeerd voor een automatisch brandmelding aan de Witte Klaverlaan te Krommenie.

De bewoners waren niet thuis. Na diverse metingen kon er geen direct gevaar gezien worden. Hierop is er moeite gedaan om de nieuwe kozijnen zo voorzichtig mogelijk open te maken. Na binnenkomst kon er geen oorzaak gevonden worden.


.

Met dank aan de foto’s: Dichtbij.nl
.


CARAVAN BRAND


18-03-2013 Woudpolderweg, Krommenie
2013-05-18 Caravanbrand
KROMMENIE – Op de Woudpolderweg is zaterdagavond een caravan helemaal uitgebrand. Bij aankomst heeft de brandweer de laatste resten afgeblust.

Met dank aan de foto’s: Rogier Otten
.


PAARD TE WATER

18-03-2013 Vaartdijk, Assendelft
18-05-2013 Paard te water, Vaartdijk Assendelft
ASSENDELFT – De brandweer werd gealarmeerd voor een paard te water.

Bij aankomst bleek het te gaan om een jong paardje dat in een sloot terecht was gekomen.
Duidelijk was te zien dat het dier op meerdere stukken langs de sloot geprobeerd heeft om op het droge te komen, maar kon uiteindelijk niet op eigen kracht uit het water komen. De overige paarden bleven steeds vlak langs de kant lopen en hielden alles in de gaten.

Met hulp van brandweer duikers en wat touw kon het paard al gauw op de kant worden getrokken. Al snel stond het paardje op eigen benen en werd meteen door de overige paarden in de groep opgenomen.
Voor de brandweer wederom een nobele actie.

Met dank aan de foto’s: Rogier Otten
.


LUILAK VUUR

18-03-2013 Noordeinde, Wormerveer
2013-05-18 01 Buitenbrand Luilakvuur 01
WORMERVEER – In de Zaanstreek waren diverse vuren aangestoken. Er waren strenge eisen opgesteld waaraan de brandstapel aan moest voldoen. Zo mocht er alleen onbehandeld hout worden gebruikt en de stapels mochten niet groter zijn dan 16 m2.

Een luilakbrand aan het Noordeinde zorgde tijdens het Luilak voor een groot vuur. Deze werd keurig onder controle en in de gaten gehouden. Aangezien de volgende middag de stapel nog nasmeulde en rook het waterverkeer hinderde werden de laatste resten afgeblust.

Met dank aan de foto’s: Bem. BZD
.


WONINGBRAND

22-03-2013 Dorpstraat, Assendelft

22-03-2013 Woningbrand Assendelft

ASSENDELFT – Een woning aan de de Dorpsstraat in Assendelft is vrijdagavond verwoest door een grote brand.

De brand werd in eerste instantie gemeld als schoorsteenbrand, maar toen de brandweer arriveerde sloegen de vlammen al uit het dak. De brand werd geblust, echter de boerderij is niet bewoonbaar meer.
.

Met dank aan de foto’s: Dichtbij.nl.
.


KEUKENBRAND

30-01-2013 Benny Goodmanstraat, Zaandijk
30-01-2013 Keukenbrand, Zaandijk
ZAANDIJK – Een keukenbrand, vermoedelijk veroorzaakt door een vlam in de pan, zorgde woensdagavond rond 19:30 uur voor veel rooktonwikkeling in een woning aan de Benny Goodmanstraat in Zaandijk.
Het ambulancepersoneel heeft één bewoonster onderzocht aangezien zij rook had ingeademd. Verder is er niemand is overgebracht naar het ziekenhuis.

Stichting Salvage helpt de bewoners verder met het afhandelen van de schade.

Met dank aan de foto’s: Ron Swart. Zie ook de Dichtbij.nl.
.


SCHUIMBLUSSER OF POEDERBLUSSER?

Brandblusser
De Schuimblusser of een poederblusser is een van de wettelijk voorgeschreven brandblussers, waarmee u de brandpreventie in uw huis of bedrijfspand aanzienlijk verhoogt. Weet u het verschil hiertussen?

Schuimblusser
Een schuimblusser of sproeischuimblusser heeft een effectieve werking op brand doordat het schuimafdekkend werkt, zuurstof wegneemt en de brand dooft. Een schuimblusser wordt voornamelijk voor binnenshuis geadviseerd.

Poederblusser
Een poederblusser heeft een grote bluskracht en bijzonder geschikt voor gebruik in brandgevaarlijke situaties. Poederblussers geef ook nevenschade bij blussing, en zijn dan ook alleen een goede keuze in ruimtes zonder kostbare apparatuur, zoals magazijnen met verpakte materialen, gevaarlijke stoffen of buitenlokaties.

Sticting Salvage
Een brand is een heel ingrijpende gebeurtenis die grote gevolgen kan hebben. Deze gevolgen zijn vaak niet te overzien en mensen die een brand meemaken, voelen zich letterlijk ontredderd. Stichting Salvage is er om hen de eerste ondersteuning te bieden. Zij zorgen voor persoonlijke hulp, beperken de schade zo veel mogelijk en treden op namens de gezamenlijke brandverzekeraars.
.


SCHOORSTEENBRAND

21-01-2013 Rode Ring, Assendelft
21-01-2013 Schoorsteenbrand Rode Ring Assendelft
ASSENDELFT – Tijdens het brandweer priksleeën in Zaandijk, werd de brandweer gealarmeerd voor een schoorsteenbrand in Assendelft. Bij aankomst sloegen de vlammen uit een schoorsteen.

Beneden in de openhaard werden de eerste smeulende resten weggehaald. Via de ladderwagen kon er van bovenaf een ramoneur door de schoorsteen gehaald worden om brandende restdeeltjes in de schoorsteen los te halen. De roetdeeltjes werden beneden opgevangen en buiten afgeblust.

Met dank aan de foto’s: Melanie Swart. Zie ook de Video.
.


PRIKSLEE WEDSTRIJD

21-01-2013 Tuinkade, Zaandijk
21-01-2013 Prikslee wedstrijd Zaandijk

ZAANDIJK – Op maandagavond hebben de korpsen Brandweer Zaandijk en Wormerveer gezamelijk een priksleewedstrijd gehouden aan de tuinkade in Zaandijk. Een echt traditionele priksleewedstrijd tussen beide brandweerkorpsen. Voor deze avond werd de shcaatsbaan speciaal verlicht en was er voor iedereen een warme kop chocolademelk of erwtensoep geregeld. Ondanks de kou genoten alle brandweerlieden van de ijspret.

Zie ook de foto’s Dichtbij.nl van Rogier Otten.
.


AUTOBRAND IN ZAANDIJK

18-12-2012 Emmastraat, Koog aan de Zaan

KOOG AAN DE ZAAN – Dinsdagavond 18 december is er aan de Emmastraat in Koog aan de Zaan rond 23.30 autobrand gesticht. Omwonenden konden de brand snel blussen met behulp van een tuinslang. Volgens buurtbewoners hebben ze vlak voor het ontdekken van de brand iemand zien weglopen.

Ongeveer een half jaar geleden was er ook een autobrand in de Emmastraat en ook toen was er sprake van brandstichting. Beide brandstichtingen hebben veel overeenkomsten.
De politie zal onderzoek naar de brand verrichten en de gevonden sporen veiligstellen. De politie vraagt getuigen om zich te melden via 0900-8844.


.
Met dank aan de foto’s: www.jelzo.nl.
.


BRAND IN SCHOOL

15-11-2012 Molenwerf, Koog aan de Zaan

KOOG AAN DE ZAAN – De brandweer werd gealarmeerd voor brand in een school. Bij aankomst bleek er rook uit de spouwmuur te komen. Er werd direct opgeschaald naar grote brand.

De brandweer heeft snel opgeschaald om de brand van zowel de buiten- en binnenkant te bestrijden. Aan de buitenkant werden gaten geboord om bij de vuurhaard te komen. Met een hoogwerker en ladderwagen kon de brandweer de dakrand gedeeltelijk vrij maken om water in de spouwmuur te krijgen.
Om gericht te zoeken, werd met een warmtebeeldcamera’s gekeken waar de warmtebron was.

Later die avond werd een speciaal Cobra team opgeroepen om de brand in de spouwmuur met zeer hoge druk te vernevelen. Hiermee kon de laatste warmtebrom uiteindelijk geblust worden.
De brand is waarschijnlijk ontstaan via een ventilatierooster in de spouwmuur. Door snel optreden van alle hulpdiensten bleef de schade voor een groot deel beperkt.
.
Wat is een Cobra-blussysteem?
Met een Cobra-bluslans kan een brandweerman een grit van ijzeroxide aan het water toevoegen. Hierdoor ontstaat binnen enkele seconden een gaatje in de wand van de ruimte waarop wordt gespoten. Door dit gat kan vervolgens een hoge druk waterstraal (300 bar) worden verneveld. Omdat de verneveling tien keer zo groot is als normaal, wordt de brand in de ruimte op een effectieve manier bestreden.

.


.
Met dank aan de foto’s: www.jelzo.nl.
Dank aan Brandweer Halfweg-Zwanenburg voor de foto’s en ondersteuning.
Zie ook de foto’s Ron Swart en video www.dichtbij.nl.
.


AUTOBRAND IN ZAANDIJK

31-10-2012 Acacialaan, Zaandijk

ZAANDIJK – Op de Acacialaan in Zaandijk is dinsdagnacht rond 00.30 uur een auto afgebrand.
De laatste weken wordt de Zaanstreek geteisterd door diverse buitenbranden. In korte tijd zijn er 8 auto’s in brand gestoken of hierdoor beschadigd geraakt. Buiten deze branden worden ook steeds meer kliko’s in brand gestoken!

Op maandag 22 oktober werd er een man aangehouden voor brandstichting.
De politie vraagt getuigen om zich te melden via 0900-8844.


.
Met dank aan de foto’s en video: Ron Swart – www.dichtbij.nl.
.


AUTOBRAND, 2x dezelfde nacht (!)

18-10-2012 Diederik Sonoyweg, Zaandam

ZAANDAM – Aan de Diederik Sonoyweg zijn donderdagmorgen meerdere voertuigen ernstig beschadigd geraakt door brand. Eerder die nacht moest Brandweer Zaandijk ook al een personenauto blussen op de Willem Dreeslaan in Zaandijk. Beide locaties liggen op fietsafstand van elkaar!

Bij aankomst bleken er drie auto’s tegen een bedrijfspand in brand te staan. Het was slechts een kwestie van seconden voordat de brand zou overslaan.

De brandweer gaf het sein ‘middelbrand’, waardoor er nog een bluswagen ter plaatse kwam. Dankzij snel optreden van Brandweer Zaandijk kon ‘brandoverslag’ worden voorkomen. Wel sprongen enkele ramen tijdens de brand, waardoor rook het bedrijfspand binnrn trok.
Nadat het sein ‘brand meester’ werd gegeven, heeft een brandweer ventillatorploeg het pand rookvrij gemaakt.

Bij zowel deze brand als de brand hiervoor is brandstichting de vermoedelijke oorzaak. De politie neemt de zaak zeer serieus en er zal een onderzoek opgestart worden. Getuigen die meer informatie kunnen geven, worden verzocht contact op te nemen met politie Zaanstreek-Waterland via 0900-8844.


.
Met dank aan de foto’s: www.jelzo.nl..
.


AUTOBRAND

18-10-2012 Willem Dreeslaan, Zaandijk

ZAANDIJK – In de nacht van woensdag 18 oktober aan de Willem Dreeslaan is een personenauto volledig uitgebrand.

De eigenaar van de auto merkte de brand op en belden direct met 112. De brandweer, die snel ter plaatse was, kon niet voorkomen dat de wagen uitbrandde. De schade is groot en de auto kan als verloren worden beschouwd.

Omdat er een vermoeden bestaat van brandstichting, zal de politie het voertuig onderzoeken op sporen.


.
Met dank aan de foto’s: www.jelzo.nl..
.


ONGEVAL MET BEKNELLING

30-09-2012 Communicatieweg, Assendelft

ASSENDELFT – Op de Communicatieweg West in Assendelft heeft zondagavond rond 19.45 uur een frontale botsing plaatsgevonden. Hierbij raakten twee personen gewond.

Een traumateam kwam speciaal ter plaatse om de nodige hulp te verlenen. De bestuurders zijn met hulp van de brandweer uit de voertuigen bevrijd.


.
Met dank aan de foto’s: Ron Swart
.


KOE IN BAGGERSLOOT

29-09-2012 Middel, Westzaan

WESTZAAN – De brandweer werd zaterdagochtend gealarmeerd om assistentie te verlenen bij het uit het water takelen van een koe aan het Guispad in Westzaan. Na een zoektocht op deze locatie werd het dier echter niet aangetroffen!

De brandweer kreeg echter een tweede kans. Het bleek namelijk te gaan om een geheel andere sloot aan het Middel in Westzaan. Een aantal weilanden verder. Hier werd inderdaad de eerder gemelde aangetroffen in een doodlopend baggersloot.

Na forse inspanning stond de koe zo weer op het droge waarna de brandweer, nadat zij zichzelf hadden schoongespoten, weer richting kazerne konden terug rijden.


.
Met dank aan de foto’s: Ron Swart
.


STORMSCHADE IN KROMMENIE

24-09-2012 Evenwichtstraat, Krommenie

KROMMENIE – Op de Evenwichtstraat in Krommenie heeft een enorme boom maandagavond door regen en wind zijn evenwicht verloren. Het houten gevaarte kwam uiteindelijk door de harde wind op hospice ‘De Schelp’ terecht. Niemand raakte hierbij gewond.

Aangezien het een enorme boom betrof, heeft de brandweer alleen maar de grootste stukken van de boom omgezaagd, zodat het gevaar geweken was. De volgende dag zou een boomschirurg de resterende delen uitzagen en opruimen.


.
Met dank aan de foto’s: Ron Swart
.


STORMSCHADE IN ZAANDIJK

24-09-2012 Witte Veerstraat, Zaandijk

Eerste uitruk TS 8035

Vlak vóór de overdracht werd de nieuwe tankautospuit van Brandweer Zaandijk gealarmeerd voor stormschade. De gehele inhoud van de oude tankautospuit was immers al overgezet naar de nieuwe en gebruiksklaar gemaakt.
Bij aankomst in de Witte Veerstraat bleek het om een klein boompje te gaan. Deze was beneden in de stam doorgescheurd. Met een handzaag kon de boom omgezaagd worden. De gemeente heeft de volgende dag de boom verder afgevoerd.


.
Met dank aan de foto’s: Bem.ZD
.


Nieuwe tankautospuit op ludieke wijze in gebruik genomen

24-09-2012 Guisweg, Zaandijk

ZAANDIJK – Het brandweerkorps Zaandijk heeft maandagavond op ludieke wijze een nieuwe tankautospuit (TS) in gebruik genomen. Hierbij werd afscheid genomen van de oude TS 8035, welk na jaren inzet toe was aan vervanging.

Om klokslag 20.00 uur werd de oude TS 8035 in rook en rood vuur gezet, waarna de nieuwe 8035 aankwam en het oude voertuig in het schuim zette. Na enkele toespraken was het tijd voor koffie met gebak. De nieuwe autospuit en zijn bemanning hadden gelijk dienst in Zaanstreek-noord in de avond en nachtelijke uren.


Met dank aan de foto’s: Ron Swart
.

Klik hier voor de video, met dank aan de: Rogier Otten
.


OVERDRACHT NIEUWE TANKAUTOSPUIT
8035 BRANDWEER ZAANDIJK

Tankautospuit 11-8035 Brandweer Zaandijk
.
.
ZAANDIJK – Na lang wachten is het dan zover. Brandweer Zaandijk krijgt een nieuwe tankautospuit.
.
Op 24-09-2012 aan de Guisweg in Zaandijk zal om 20.00 uur door de leden en uitgenodigden op een ludieke manier afscheid genomen worden van de oude 8035 en wordt de NIEUWE 11-8035 in gebruik genomen.
De nieuwe tankautospuit is voorzien van de laatste nieuwtjes op brandweer gebied en compleet uitgerust voor alle brandweer taken. De tankautospuit is gereed voor o.a. brandbestrijding, hulpverlening, ongeval met gevaarlijke stoffen en is tevens voorzien van een zeer uitgebreide EHBO pack met o.a. zuurstof en AED.

One-Seven systeem

Naast de complete bepakking van de tankautospuit en het zware hulpverleningsmateriaal, is er ook een One-Seven schuimblussysteem aanwezig. Het One-Seven systeem is een blussysteem met een vergroot bluseffect en komt de veiligheid van het brandweerpersoneel ten goede. In tegenstelling tot de klassieke blusmethode met water, “voorkomt” dit systeem stoomvorming en de daaruit voortkomende hoge gevoelstemperaturen en behoudt goed zicht. Tegelijk wordt de in de ruimte aanwezige hitte geabsorbeerd, waardoor het systeem ook bij uitstek geschikt is om een flashover te voorkomen.
.


GROTE BRAND IN PAND WORMERVEER

05-08-2012 Wandelweg, Wormerveer

WORMERVEER – De brandweer werd gealarmeerd voor woningbrand aan de Wandelweg.
Bij aankomst betrof het een uitslaande brand op de bovenste etage in een pand welk door anti-krakers werd bewoond. De personen zijn niet gewond geraakt. Door de hevige rookontwikkeling was er even sprake om de omliggende ook panden te ontruimen, dit bleek echter niet nodig te zijn.

Omstreeks 11.00 uur was het vuur onder controle en kon met One-Seven de laatste resten gedoofd worden. Het pand zal z.s.m. gesloopt worden om instortingsgevaar te voorkomen.
.


Een kleine selectie van enkele foto’s die allemaal zijn opgestuurd, o.a. dank aan de foto’s: Jelle Brandsma.
– Zie ook de YouTube filmpje
– Zie ook de YouTube filmpje
..


BRAND IN BIJGEBOUW

05-08-2012 Spitsbergen, Zaandam

ZAANDAM – Zaterdagnacht omstreeks middernacht heeft er een brandje gewoed in een opslagruimte naast de Lidl aan het Spitsbergen in Zaandam. Omstanders zagen rook uit het pand komen en schakelde de brandweer in. De brand was snel onder controle.

Omdat er echter veel rook in het pand hing en er weinig ramen in zaten werd de ventilatorploeg van de brandweer opgeroepen. Enkele omliggende opslagruimtes hebben door de brand rook- en waterschade opgelopen. Stichting Salvage is ingeschakeld om de eerste ondersteuning te bieden. Zij zorgen voor persoonlijke hulp, beperken de schade zo veel mogelijk en treden op namens de gezamenlijke brandverzekeraars.
.
VENTILEREN

Bij ventilatie wordt gebruik gemaakt van de eigenschap van lucht (en dus ook de brandgassen) dat het van een plek met hoge druk naar een plek met lage druk stroomt.
Deze methode wordt gebruikt na de blussing, om zo veel mogelijk rook en stank kwijt te raken en frisse lucht in de ruimte te krijgen. Bij repressieve ventilatie wordt geventileerd tijdens de blussing. Het doel hiervan is om hitte en/of rook kwijt te raken, bijvoorbeeld om beter zicht te krijgen of om de brandhaard beter te kunnen benaderen.
In de afbeeldingen hiernaast, is zichtbaar dat de ventilator de gehele instroomopening bedekt en dat de route voor de luchtstroom wordt bepaald door deuren en ramen open en dicht te doen.
.


.
Met dank aan de foto’s: Jelle Brandsma.
.


VLAM IN DE PAN

04-07-2012 Krommenieerweg, Wormerveer

WORMERVEER – De brandweer werd gealarmeerd voor woningbrand. Een pan met vet had vlam gevat. De bewoners hadden de vlammen gedoofd met een poederblusser.

Stichting Salvage is ingeschakeld om de eerste ondersteuning te bieden. Zij zorgen voor persoonlijke hulp, beperken de schade zo veel mogelijk en treden op namens de gezamenlijke brandverzekeraars.
Het ambulance personeel heeft 3 mensen onderzocht, waarvan één persoon met brandwonden aan arm en hoofd door de ambulancedienst naar het ziekenhuis werd vervoerd. Het huis stond door de fik vol vettige rook.


.
Met dank aan de foto’s: Ron Swart – www.dichtbij.nl.
.


BRAND IN BEDRIJF

03-07-2012 John Lennonstraat, Zaandijk

ZAANDIJK – Dinsdagavond rond negen uur heeft er een kleine brand gewoed boven vrijstaand winkelpand ‘Rooswijk’ aan de John Lennonstraat in Zaandijk.

De brandweer kwam met twee autospuiten en een autoladder ter plaatse. Bij het pand, waar onder andere een Chinees restaurant en een bloemenzaak zijn gevestigd, werden in eerste instantie geen brandverschijnselen waargenomen. De opgezette autoladder trof na zoeken toch een klein brandje op het dak boven de bloemenzaak.

Door kortsluiting brandde een electra lasdoos en de bekabeling helemaal door. De deur van de bloemenzaak moest worden geforceerd om binnen en onder het dak te kijken of de korsluiting niet de winkel is binnen gegaan.

Het geheel trok veel bekijks van omwonenden die op de sirenes waren afgekomen. Er is door de brand en het forceren van de deur lichte schade ontstaan. De verzekeraar zal de schade verder afwikkelen.


.
Met dank aan de foto’s: Jelle Brandsma en Bem.ZD
.


UITRUKGEGEVENS 2012

GROOT RAMPENOEFENING

30-06-2012 BESMETTING GEVAARLIJKE STOF NA EXPLOSIE

ZAANDAM – Zaterdag werd in Zaandam een groot samenwerkingsoefening gehouden tussen de brandweer, defensie, ambulance en GHOR. Een grootschalige ontsmettingsoefening waarbij een aantal besmette en niet besmette slachtoffers gered moesten worden.

DE OEFENING
Er bleek een explosie te zijn geweest, waarbij wit (giftig) poeder was vrijgekomen.
De slachtoffers werden op de plaats van het incident gered door de eerste eenheden van de brandweer en defensie.

Ondertussen heeft de brandweer een ontsmettingseenheid opgesteld en een scheidingslijn tussen besmet en niet besmet gebied gecreëerd. De slachtoffers werden eerst gebracht naar een brandweer decontaminatie container. Hier heeft Brandweer Zaandijk als ontsmettingsploeg de taak om besmette slachtoffers te ontsmetten. Hierbij werden de slachtoffers via een handdouche ontsmet, waarna de besmette kleding kon worden verwijderd om daarna nogmaals helemaal onder de douche te staan.
Daarna pas konden ze overgedragen worden naar de geneeskundige dienst voor verder onderzoek. Alle slachtoffers werden uiteindelijk overgebracht naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.
Ondertussen heeft defensie een complete ontsmettingsstraat opgebouwd. Bij het verlaten van het incident kunnen alle besmette voertuigen daar grondig schoongemaakt worden.


Zie ook de video
.
Met dank aan: Meneer de fotograaf, Jelle Brandsma en Ron Swart.


POEDERBLUSAANHANGER GAAT UIT DIENST


Brandweer Zaanstad heeft besloten om per 1 juli 2012 de laatste poederblusaanhanger (PBA) uit dienst te nemen. Dit specifieke blusmiddel zal geen deel meer uit maken van de operationele sterkte van het brandweermateriaal. Het blusmiddel staat in de kazerne Zaandijk. Het blusmiddel is de laatste jaren niet ingezet.

Het is een lastig middel om mee te oefenen en brengt en onevenredige oefenbelasting met zich mee. Keuringseisen en onderhoudskosten zijn in verhouding te hoog.


BRANDWEER ZAANDIJK VLAG HALFSTOK

16-06-2012 Guisweg 61, Zaandijk

Vlag halfstok, dit ter nagedachtenis aan alle brandweermannen die gesneuveld zijn


Zaterdag 16 juni 2012 heeft de eerste herdenking plaats gevonden ter nagedachtenis aan alle brandweermannen die gesneuveld zijn. Op alle brandweer korpsen in het land werd tussen 13.00 en 16.00 uur een ‘ereteken’ en/of hing de vlag halfstok t.b.v. onthulling Nationaal Brandweermonument.

Nationaal brandweermonument onthuld

Op 16 juni heeft de eerste nationale herdenking plaatsgevonden bij het Nationaal Brandweermonument. In aanwezigheid van minister Opstelten, vele nabestaanden en andere genodigden werd de eer bewezen aan de brandweermensen die sinds 5 mei 1945 tijdens een repressief optreden zijn omgekomen tijdens hun werk in dienst van de samenleving. Er waren toespraken van de minister, de voorzitter van de stichting Nationaal Brandweermonument, een nabestaande van een van de omgekomen brandweermensen en van de voorzitters van de NVBR en de VBV. Minister Ivo Opstelten heeft om half drie het Ereteken gegeven.

Ereteken

Op de diverse kazernes werd om 14.30 uur een ereteken gemaakt. Het ereteken wordt gemaakt door twee waterstralen die elkaar op 10 meter hoogte treffen en daarmee een ereboog vormen. Zo kan elk korps in de eigen kazernes uitdrukking geven aan het herdenken van de omgekomen collega’s.
Voor meer info, zie de nieuwsbrief van www.brandweermonument.nl.
.


STORMSCHADE

09-06-2012 Uranuslaan, Krommenie

< Klik op het plaatje voor de video >

De brandweer werd nogmaals gealarmeerd voor stormschade. Bij aankomst bleek er een grote losgangende tak aan boom te hangen. Gelet op de wind, werd eerst de ladder bovenaan met touw gezekerd. Hierna kon de tak snel losgezaagd worden.
.
Met dank aan: Bem. BZD


STORMSCHADE

09-06-2012 Explorerplein, Krommenie

< Klik op het plaatje voor de video >

De brandweer werd gealarmeerd voor stormschade. Bij aankomst bleek een boom door de storm helemaal scheef te staan. De brandweer heeft de boom vakkundig omgezaagd.
.

Met dank aan: Bem. BZD
.


BUITENBRAND

09-06-2012 Fortuinweg, Zaandijk

ZAANDIJK – Bij AVIA tankstation aan de Fortuinweg in Zaandijk, is zaterdagmorgen rond tien uur een buiten stofzuiger in vlammen opgegaan.
De schoonmaakmachine stond in een kast. De brandweer kon de kast snel openmaken en heeft daarna de brand geblust.


Met dank aan: Jelle Brandsma.


VOERTUIG IN BRAND

2012-05-17 Autobrand Verzetstraat
17-05-2012 Verzetstraat, Koog a/d Zaan

KOOG AAN DE ZAAN – De brandweer werd gealarmeerd voor een autobrand in de Verzetstraat. Bij aankomst stond de auto al volledig in de brand.
De brandweer kon de brand snel blussen.


Met dank aan: Jelle Brandsma.
.


VOERTUIG IN BRAND

27-04-2012 Tulpstraat, Koog a/d Zaan

KOOG AAN DE ZAAN – Aan de Tulpstraat in Koog aan de Zaan is donderdagnacht het motorcompartiment van een personenauto uitgebrand.

Omstreeks twee uur werd het vuur opgemerkt door buurtbewoners. De brandweer bluste de brand en kon voorkomen dat het vuur oversloeg op andere personenauto’s. Het voertuig kan als total loss worden beschouwd.


Met dank aan: Jelle Brandsma.
.
– Zie ook youtube.com.


PERSOON BEKNELD IN VAARTUIG

22-04-2012 Zaanweg, Wormerveer

WORMERVEER – Een man heeft zondag uren met zijn arm bekneld gezeten tussen twee platen staal. De man was bezig met werkzaamheden, toen hij gereedschap liet vallen en dit wilde oprapen. Hij kwam echter met zijn arm vast te zitten in een machine.

Een toevallige voorbijganger liep met haar hond langs toen het dier begon te blaffen, waarna ze de man hoorde scheeuwen. De voorbijganger alarmeerde de medebewoonster en daarna de hulpdiensten. “Ik vroeg om een ambulance”, sprak ze al wijzend op de vijf brandweervoertuigen de ambulance die ter plaatse kwamen. Het bevrijden van de man ging niet van een leien dakje, omdat de stalen platen, waar de man met zijn arm tussen zat, meer dan een halve centimeter dik waren.

Pas na twee en een half uur kon hij uit zijn benarde positie worden bevrijd, nadat een flink stuk van de platen was afgezaagd. Hij raakte niet gewond en kon ter plekke door het ambulancepersoneel worden nagekeken.


Met dank aan: Jelle Brandsma en Ron Swart
.
– Zie ook video www.dichtbij.nl
.


VAARTUIG IN BRAND

18-04-2012 Kanaaldijk, Assendelft

ASSENDELFT – Woensdagavond heeft er aan de Kanaaldijk in Assendelft een kleine brand op een plezierjacht gewoed. De brandweer was snel ter plaatse en bluste de brand met schuim.
Het jacht, genaamd Aphrodite, heeft door de brand flinke schade opgelopen. De oorzaak van de brand is onbekend.

Met dank aan: Jelle Brandsma
.


WATEROVERLAST

17-04-2012 Kaaikhof, Assendelft

ASSENDELFT – De brandweer werd gealarmeerd voor wateroverlast uit een woning. Bij aankomst stroomde het water via o.a. het balkon naar beneden. Na de woning te zijn binnengetreden, kon het water worden afgesloten. De brandweer kon niet meer doen dan wat dweil en opruimwerk. De verzekering heeft de zaak verder in handen genomen met de bewoonster.

Met dank aan: Bem. BZD
.


WONINGBRAND

30-03-2012 Gorterspad, Zaandijk

ZAANDIJK – In een woning aan het Gorterspad in Zaandijk heeft vrijdagochtend een flinke woningbrand gewoed. De bewoners konden net op tijd uit hun woning ontsnappen. Door snel ingrijpen kon uitbreiding voorkomen worden. De oorzaak van de brand is vooralsnog onbekend.
Voor een van de katten van de bewoners kwam de hulp te laat. Naar de andere katten wordt gezocht.

Met dank aan: Jelle Brandsma en Ron Swart
.
– Zie Video www.dichtbij.nl
.


KORTSLUITING BIJ TANKSTATION

12-03-2012 Fortuinweg, Zaandijk

ZAANDIJK – Op maandagmorgen iets voor acht uur werd de brandweer gealarmeerd voor brand in een bedrijf. Hierop is de brandweer met vijf voertuigen uitgerukt naar Avia tankstation aan de Fortuinweg in Zaandijk.
De pompbediende bemerkte direct, nadat apparatuur in de pompwinkel uitviel, een sterke brandlucht. Hierop is de brandweer gebeld. In het magazijn bleek kortsluiting te hebben plaatsgevonden. De brand smoorde vanzelf uit. Het tankstation is enige tijd gesloten geweest en later de ochtend weer open gegaan.


Met dank aan: NHD.nl en Ron Swart.
.


ZEER GROTE BRAND RECYCLINGBEDRIJF IN VELSEN

11-03-2012 Corverslaan 2, Velsen-Noord

VELSEN – Op zaterdag middag omstreeks 13.15 uur is er brand ontstaan in een recyclingbedrijf in Velsen. Niet even later kon meteen zeer grote brand gemeld worden. Rond 20.15 uur werd het sein brand meester gegeven. Het nablussen is de hele nacht en zondagochtend doorgegaan.

De bemanning van Brandweer Zaandijk TS 8035 heeft vanaf half twee vannacht tot laat in de ochtend meegedaan met het Peleton West van Zaanstad, i.v.m. aflossing in Velsen.

De brandweer is de hele dag en nacht bezig geweest om de balen geperst papier uit de uitgebrande loods te krijgen en ze uit elkaar te halen. Die balen zorgen voor veel rook en bemoeilijken ook het blussen. Niemand raakte gewond, maar omwonenden moesten ramen en deuren dicht houden.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Op het moment dat de brand uitbrak, was er volgens de brandweer niemand aanwezig. Gevaarlijke stoffen zijn niet vrijgekomen.

Met dank aan: nu.nl & Bem. BZD
..


BRAND IN EEN LOODS

04-03-2012 Wezelstraat, Koog AD Zaan

KOOG AAN DE ZAAN – Een grote brand heeft zondagavond een loods aan de Wezelstraat in Koog aan de Zaan grotendeels verwoest. De brand, die rond 21:30 uur ontstond, en die tot ver na middernacht duurde, is waarschijnlijk veroorzaakt door kortsluiting.
De brand werd ontdekt door particulieren die de loods gebruiken om aan auto’s te sleutelen. Zij alarmeerden rond 21:30 uur de brandweer toen zij de grote rookontwikkeling ontdekten.

De brandweer, die aanvankelijk moeite had om aan genoeg bluswater te komen, voorkwam dat de brand oversloeg naar een tweede loods.

De felle brand woedde pal naast het NS-station Koog-Zaandijk, dat uit veiligheidsoverwegingen werd ontruimd en afgesloten door de politie. Alle treinverkeer tussen Zaandam en Wormerveer werd stilgelegd, mede omdat de brandweer vanaf het spoor de brand bestreed. Het autoverkeer werd eveneens omgeleid. De Guisweg werd tot na middernacht voor al het verkeer afgesloten.

Met dank aan fotograaf: Ron Swart & Jelzo
– Zie Video : Dichtbij.nl
– Zie Video : 112noordholland.nl
.


ONGEVAL MET BEKNELLING

19-02-2012 Guisweg, Zaandijk

ZAANDIJK – Op zondagmorgen werd de brandweer gealarmerd voor een ongeval met beknelling op de Provincialeweg (N203) bij Zaandijk. Twee auto’s stonden te wachten voor de verkeerslichten bij de Guisweg. Een achteropkomende automobilist remde te laat en reed van achterop de wachtende auto’s.
De bestuurster van het middelste voertuig had nek- en beenletsel opgelopen. Hierdoor moest zij zo voorzichtig mogelijk uit het voertuig worden gehaald. Het dak van de auto werd eraf geknipt om de bestuurster op een wervelplank te leggen en zo recht mogelijk uit het voertuig te halen.

De bestuurder van de voorste auto is ter plekke door ambulancepersoneel onderzocht wegens nek- en rugklachten, maar hoefde niet naar het ziekenhuis. In verband met politieonderzoek is het weggedeelte richting Wormerveer, tussen de Museumlaan en de Guisweg enige tijd afgesloten geweest.

Met dank aan fotograaf: Ron Swart & Jelzo
– Zie Video Dichtbij.nl
– Zie Video 112noordholland.nl
..


DIER IN NOOD

17-02-2012 H.P. Berlagestraat, Assendelft

ASSENDELFT – In het ijs aan de H.P. Berlagestraat lag een dood dier. Het vermoeden was, dat dit de verloren kat was van een buurtbewoner. De medewerksters van de dierenambulance konden er niet zo maar even bij.
De brandweer van Zaandijk werd door de dierenambulance gevraagd om te helpen, echter de dooi was al een paar dagen ingetreden en de dikte van het ijs in deze sloot was te onbetrouwbaar. De duikers zijn hierop aangeschakeld.

Een duiker van de brandweer hakte het dode dier uit het ijs en deed daarbij een verrassende ontdekking. Het betrof namelijk geen kat, maar een aalscholver. In de jacht op vis is de watervogel onder het ijs gestikt.


Fotograaf: Bem. BZD
..


BRAND IN BEDRIJF

14-02-2012 Noorder IJ- en Zeeweg, Zaandam

ZAANDAM – Dinsdagochtend omstreeks acht uur heeft er brand gewoed in ‘timmerfabriek Visser’ aan de Noorder IJ- en Zeedijk in Zaandam.

De brandweer schaalde in twintig minuten op naar ‘grote brand’. Dat houdt in dat er drie blusvoertuigen en ondersteunend materiaal gealarmeerd werd om de brand te bestrijden. De brand, die op een spuitcabine achterin een grote hal woedde, was met behulp van schuim gelukkig snel onder controle.
De rookontwikkeling en stoomvorming van het blussen bleef in de loods hangen. Met behulp van ventilatoren kon de hal rookvrij worden gemaakt.

Bij ventilatie wordt gebruik gemaakt van de eigenschap van lucht (en dus ook de brandgassen) dat het van een plek met hoge druk naar een plek met lage druk stroomt. Deze methode wordt gebruikt na de blussing, om zo veel mogelijk rook en stank kwijt te raken en frisse lucht in de ruimte te krijgen..


Met dank aan: jelzo.artizt.nl
.


BRAND IN BEDRIJF

08-02-2012 Lagedijk, Koog A/D Zaan

Koog A/D Zaan – De brandweer werd even na 12 uur in de middag gealarmeerd voor een automatische brandmelding bij het bedrijf Tate & Lyle.
Bij aankomst bleek een van de sprinklerkoppen in het bedrijf stukgevroren te zijn. Hierdoor is het sprinklerinstallatie afgegaan. De brandweer hoefde verder niet ingezet te worden.
.


PRIKSLEEWEDSTRIJD

06-02-2012 Zaanse Schans, Zaandijk

ZAANDIJK – Maandagavond heeft brandweer Zaandijk en Wormerveer een priksleewedstrijd gehouden op de Zaanse Schans. Ondanks de kou genoten alle brandweerlieden van de ijspret.

Een echt traditioneel Zaandijks feest. Voor deze avond was speciaal op de Zaanse Schans schaatsbaan buitenlicht, muziek en voor iedereen een warme kop chocomelk geregeld.


Fotograaf: Bem. BZD

Met dank aan Kijk op Zaandijk


ONGEVAL MET GEVAARLIJKE STOFFEN

17-01-2012 Dr J. J. van der Horststraat, Zaandijk

ZAANDIJK – Gevaarlijke stoffen vrijgekomen bij sportschool Kuin.
Dinsdagmiddag zijn aan de Dr J. J. van der Horststraat gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Bij sportschool Kuin had een medewerker verkeerde stoffen (zwavelzuur en natriumhypochloriet) met elkaar vermengd. Deze persoon is direct afgevoerd met een ambulance naar het ziekenhuis voor onderzoek. Een tweede persoon is ook behandeld. De rest van de sportschool werd ontruimd.

De twee stoffen worden gebruikt bij het reinigen van zwemwater. Door het mengen kwam een chloorgas vrij. De gehele sportschool stond in mum van tijd vol met chloorgas. Met gaspakken heeft de brandweer alle ruimtes onderzocht, waarna de ruimtes met de 2 grote ventilatoren kon worden geventileerd. Hiermee werd het chloorgas snel verdreven uit alle ruimtes.
.
VENTILEREN

Bij ventilatie wordt gebruik gemaakt van de eigenschap van lucht (en dus ook de brandgassen) dat het van een plek met hoge druk naar een plek met lage druk stroomt.
Deze methode wordt gebruikt na de blussing, om zo veel mogelijk rook en stank kwijt te raken en frisse lucht in de ruimte te krijgen. Bij repressieve ventilatie wordt geventileerd tijdens de blussing. Het doel hiervan is om hitte en/of rook kwijt te raken, bijvoorbeeld om beter zicht te krijgen of om de brandhaard beter te kunnen benaderen.
In de afbeeldingen hiernaast, is zichtbaar dat de ventilator de gehele instroomopening bedekt en dat de route voor de luchtstroom wordt bepaald door deuren en ramen open en dicht te doen.


Fotograaf: Ron Swart, zie ook de VIDEO
.


WONINGBRAND

08-01-2012 Gortershof, Zaandijk

ZAANDIJK – Bij een woningbrand aan het Gortershof te Zaandijk is zondagmiddag een persoon gewond geraakt.

Een vlam in de pan zorgde ervoor dat de keuken in korte tijd in vuur en vlam stond. Door snel ingrijpen van de brandweer kon erger worden voorkomen. De bewoner is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.

Om zoveel mogelijk rook uit de woning en gang te verdrijven, heeft de brandweer ventilatoren ingezet om de woning te ventileren.

Fotograaf: Ron Swart, zie ook de VIDEO
.


BRAND IN MAGAZIJN DEKAMARKT

01-01-2012 Plein 13, Wormerveer

WORMERVEER – De brandweer kreeg zondagavond een melding van hevige rookontwikkeling bij de Dekamarkt aan plein 13 te Wormerveer. Bij aankomst kwam er rook uit de achterzijde van het magazijn.

Na grondig onderzoek in en rondom het pand, kon de oorzaak van de rook toegeschreven worden aan een vuurwerkbom.


Foto: Ron Swart, zie ook de VIDEO


CONTAINERBRAND

01-01-2012 John Lennonstraat, Zaandijk

ZAANDIJK – Op nieuwjaarsdag werd de brandweer gealarmeerd voor een containerbrand nabij het bannehof.
De beveiligers van het Bannehof zagen tegenover het gebouw een container in brand staan. Na aankomst kon de brand snel geblust worden.


Fotograaf: Bem. BZD
.


Beste wensen voor 2012


Alle leden van Brandweer Zaandijk, wensen de lezers (waar ook ter wereld) en alle andere inwoners van Zaandijk bij deze de allerbeste wensen voor 2012.

We hopen op een mooi, gezond en vooral een veilig jaar en wensen iedereen veel plezier en brandveiligheid toe.


Einde overzicht 2013