TELEFOONNUMMERS
Bij SPOED bel   112
Ambulance, Brandweer en Politie   

Bij geen spoed !
Brandweer    075-6811811
Politie            0900-8844
GGD              0900-2545454
LAATSTE UPDATE d.d. 09-01-2019
@BRANDWEER ZAANDIJK
UITRUKGEGEVENS 2018
LAATSTE UITRUK

  • 26-08-2018
    Tankautospuit 8035
    Brandmelding OMS
    Bolksbeek, Zaandam
    Nieuw Groenland, Bejaardentehuis

Landelijke finale ABWC 2017
100 JARIG BESTAAN
Op 2 september 20017 bestond Vrijwillige Brandweer Zaandijk 100 jaar.

Wij staan niet alleen maar dag en nacht voor alle Zaandijkers klaar, maar ook voor de gehele Veiligheids regio Zaanstreek Waterland.


WEERBERICHT
Weersverwachting Zaandijk
Weersverwachting
Zaandijk

Weerstation Brandweer Zaandijk
MAATWERK IN WEBDESIGN
Web Online Service maakt uw bedrijf zichtbaar op het internet. Wij leveren maatwerk in webdesign, tegen een betaalbare prijs.

Ons doel is eenvoudig: het bouwen van resultaatgerichte websites voor particulieren, bedrijven en instellingen.
© Webdesigner: Ch. van Dorst


Login

.

UITRUKOVERZICHT EN ALARMERINGEN 2012


UITRUKOVERZICHT 2012.pdf


GROOT RAMPENOEFENING

30-06-2012 BESMETTING GEVAARLIJKE STOF NA EXPLOSIE

ZAANDAM – Zaterdag werd in Zaandam een groot samenwerkingsoefening gehouden tussen de brandweer, defensie, ambulance en GHOR. Een grootschalige ontsmettingsoefening waarbij een aantal besmette en niet besmette slachtoffers gered moesten worden.

DE OEFENING
Er bleek een explosie te zijn geweest, waarbij wit (giftig) poeder was vrijgekomen.
De slachtoffers werden op de plaats van het incident gered door de eerste eenheden van de brandweer en defensie.

Ondertussen heeft de brandweer een ontsmettingseenheid opgesteld en een scheidingslijn tussen besmet en niet besmet gebied gecreëerd. De slachtoffers werden eerst gebracht naar een brandweer decontaminatie container. Hier heeft Brandweer Zaandijk als ontsmettingsploeg de taak om besmette slachtoffers te ontsmetten. Hierbij werden de slachtoffers via een handdouche ontsmet, waarna de besmette kleding kon worden verwijderd om daarna nogmaals helemaal onder de douche te staan.
Daarna pas konden ze overgedragen worden naar de geneeskundige dienst voor verder onderzoek. Alle slachtoffers werden uiteindelijk overgebracht naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.
Ondertussen heeft defensie een complete ontsmettingsstraat opgebouwd. Bij het verlaten van het incident kunnen alle besmette voertuigen daar grondig schoongemaakt worden.


Zie ook de video
.
Met dank aan: Meneer de fotograaf, Jelle Brandsma en Ron Swart.


POEDERBLUSAANHANGER GAAT UIT DIENST


Brandweer Zaanstad heeft besloten om per 1 juli 2012 de laatste poederblusaanhanger (PBA) uit dienst te nemen. Dit specifieke blusmiddel zal geen deel meer uit maken van de operationele sterkte van het brandweermateriaal. Het blusmiddel staat in de kazerne Zaandijk. Het blusmiddel is de laatste jaren niet ingezet.

Het is een lastig middel om mee te oefenen en brengt en onevenredige oefenbelasting met zich mee. Keuringseisen en onderhoudskosten zijn in verhouding te hoog.


BRANDWEER ZAANDIJK VLAG HALFSTOK

16-06-2012 Guisweg 61, Zaandijk

Vlag halfstok, dit ter nagedachtenis aan alle brandweermannen die gesneuveld zijn


Zaterdag 16 juni 2012 heeft de eerste herdenking plaats gevonden ter nagedachtenis aan alle brandweermannen die gesneuveld zijn. Op alle brandweer korpsen in het land werd tussen 13.00 en 16.00 uur een ‘ereteken’ en/of hing de vlag halfstok t.b.v. onthulling Nationaal Brandweermonument.

Nationaal brandweermonument onthuld

Op 16 juni heeft de eerste nationale herdenking plaatsgevonden bij het Nationaal Brandweermonument. In aanwezigheid van minister Opstelten, vele nabestaanden en andere genodigden werd de eer bewezen aan de brandweermensen die sinds 5 mei 1945 tijdens een repressief optreden zijn omgekomen tijdens hun werk in dienst van de samenleving. Er waren toespraken van de minister, de voorzitter van de stichting Nationaal Brandweermonument, een nabestaande van een van de omgekomen brandweermensen en van de voorzitters van de NVBR en de VBV. Minister Ivo Opstelten heeft om half drie het Ereteken gegeven.

Ereteken

Op de diverse kazernes werd om 14.30 uur een ereteken gemaakt. Het ereteken wordt gemaakt door twee waterstralen die elkaar op 10 meter hoogte treffen en daarmee een ereboog vormen. Zo kan elk korps in de eigen kazernes uitdrukking geven aan het herdenken van de omgekomen collega’s.
Voor meer info, zie de nieuwsbrief van www.brandweermonument.nl.
.


STORMSCHADE

09-06-2012 Uranuslaan, Krommenie

< Klik op het plaatje voor de video >

De brandweer werd nogmaals gealarmeerd voor stormschade. Bij aankomst bleek er een grote losgangende tak aan boom te hangen. Gelet op de wind, werd eerst de ladder bovenaan met touw gezekerd. Hierna kon de tak snel losgezaagd worden.
.
Met dank aan: Bem. BZD


STORMSCHADE

09-06-2012 Explorerplein, Krommenie

< Klik op het plaatje voor de video >

De brandweer werd gealarmeerd voor stormschade. Bij aankomst bleek een boom door de storm helemaal scheef te staan. De brandweer heeft de boom vakkundig omgezaagd.
.

Met dank aan: Bem. BZD
.


BUITENBRAND

09-06-2012 Fortuinweg, Zaandijk

ZAANDIJK – Bij AVIA tankstation aan de Fortuinweg in Zaandijk, is zaterdagmorgen rond tien uur een buiten stofzuiger in vlammen opgegaan.
De schoonmaakmachine stond in een kast. De brandweer kon de kast snel openmaken en heeft daarna de brand geblust.


Met dank aan: Jelle Brandsma.


VOERTUIG IN BRAND

2012-05-17 Autobrand Verzetstraat
17-05-2012 Verzetstraat, Koog a/d Zaan

KOOG AAN DE ZAAN – De brandweer werd gealarmeerd voor een autobrand in de Verzetstraat. Bij aankomst stond de auto al volledig in de brand.
De brandweer kon de brand snel blussen.


Met dank aan: Jelle Brandsma.
.


VOERTUIG IN BRAND

27-04-2012 Tulpstraat, Koog a/d Zaan

KOOG AAN DE ZAAN – Aan de Tulpstraat in Koog aan de Zaan is donderdagnacht het motorcompartiment van een personenauto uitgebrand.

Omstreeks twee uur werd het vuur opgemerkt door buurtbewoners. De brandweer bluste de brand en kon voorkomen dat het vuur oversloeg op andere personenauto’s. Het voertuig kan als total loss worden beschouwd.


Met dank aan: Jelle Brandsma.
.
– Zie ook youtube.com.


PERSOON BEKNELD IN VAARTUIG

22-04-2012 Zaanweg, Wormerveer

WORMERVEER – Een man heeft zondag uren met zijn arm bekneld gezeten tussen twee platen staal. De man was bezig met werkzaamheden, toen hij gereedschap liet vallen en dit wilde oprapen. Hij kwam echter met zijn arm vast te zitten in een machine.

Een toevallige voorbijganger liep met haar hond langs toen het dier begon te blaffen, waarna ze de man hoorde scheeuwen. De voorbijganger alarmeerde de medebewoonster en daarna de hulpdiensten. “Ik vroeg om een ambulance”, sprak ze al wijzend op de vijf brandweervoertuigen de ambulance die ter plaatse kwamen. Het bevrijden van de man ging niet van een leien dakje, omdat de stalen platen, waar de man met zijn arm tussen zat, meer dan een halve centimeter dik waren.

Pas na twee en een half uur kon hij uit zijn benarde positie worden bevrijd, nadat een flink stuk van de platen was afgezaagd. Hij raakte niet gewond en kon ter plekke door het ambulancepersoneel worden nagekeken.


Met dank aan: Jelle Brandsma en Ron Swart
.
– Zie ook video www.dichtbij.nl
.


VAARTUIG IN BRAND

18-04-2012 Kanaaldijk, Assendelft

ASSENDELFT – Woensdagavond heeft er aan de Kanaaldijk in Assendelft een kleine brand op een plezierjacht gewoed. De brandweer was snel ter plaatse en bluste de brand met schuim.
Het jacht, genaamd Aphrodite, heeft door de brand flinke schade opgelopen. De oorzaak van de brand is onbekend.

Met dank aan: Jelle Brandsma
.


WATEROVERLAST

17-04-2012 Kaaikhof, Assendelft

ASSENDELFT – De brandweer werd gealarmeerd voor wateroverlast uit een woning. Bij aankomst stroomde het water via o.a. het balkon naar beneden. Na de woning te zijn binnengetreden, kon het water worden afgesloten. De brandweer kon niet meer doen dan wat dweil en opruimwerk. De verzekering heeft de zaak verder in handen genomen met de bewoonster.

Met dank aan: Bem. BZD
.


WONINGBRAND

30-03-2012 Gorterspad, Zaandijk

ZAANDIJK – In een woning aan het Gorterspad in Zaandijk heeft vrijdagochtend een flinke woningbrand gewoed. De bewoners konden net op tijd uit hun woning ontsnappen. Door snel ingrijpen kon uitbreiding voorkomen worden. De oorzaak van de brand is vooralsnog onbekend.
Voor een van de katten van de bewoners kwam de hulp te laat. Naar de andere katten wordt gezocht.

Met dank aan: Jelle Brandsma en Ron Swart
.
– Zie Video www.dichtbij.nl
.


KORTSLUITING BIJ TANKSTATION

12-03-2012 Fortuinweg, Zaandijk

ZAANDIJK – Op maandagmorgen iets voor acht uur werd de brandweer gealarmeerd voor brand in een bedrijf. Hierop is de brandweer met vijf voertuigen uitgerukt naar Avia tankstation aan de Fortuinweg in Zaandijk.
De pompbediende bemerkte direct, nadat apparatuur in de pompwinkel uitviel, een sterke brandlucht. Hierop is de brandweer gebeld. In het magazijn bleek kortsluiting te hebben plaatsgevonden. De brand smoorde vanzelf uit. Het tankstation is enige tijd gesloten geweest en later de ochtend weer open gegaan.


Met dank aan: NHD.nl en Ron Swart.
.


ZEER GROTE BRAND RECYCLINGBEDRIJF IN VELSEN

11-03-2012 Corverslaan 2, Velsen-Noord

VELSEN – Op zaterdag middag omstreeks 13.15 uur is er brand ontstaan in een recyclingbedrijf in Velsen. Niet even later kon meteen zeer grote brand gemeld worden. Rond 20.15 uur werd het sein brand meester gegeven. Het nablussen is de hele nacht en zondagochtend doorgegaan.

De bemanning van Brandweer Zaandijk TS 8035 heeft vanaf half twee vannacht tot laat in de ochtend meegedaan met het Peleton West van Zaanstad, i.v.m. aflossing in Velsen.

De brandweer is de hele dag en nacht bezig geweest om de balen geperst papier uit de uitgebrande loods te krijgen en ze uit elkaar te halen. Die balen zorgen voor veel rook en bemoeilijken ook het blussen. Niemand raakte gewond, maar omwonenden moesten ramen en deuren dicht houden.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Op het moment dat de brand uitbrak, was er volgens de brandweer niemand aanwezig. Gevaarlijke stoffen zijn niet vrijgekomen.

Met dank aan: nu.nl & Bem. BZD
..


BRAND IN EEN LOODS

04-03-2012 Wezelstraat, Koog AD Zaan

KOOG AAN DE ZAAN – Een grote brand heeft zondagavond een loods aan de Wezelstraat in Koog aan de Zaan grotendeels verwoest. De brand, die rond 21:30 uur ontstond, en die tot ver na middernacht duurde, is waarschijnlijk veroorzaakt door kortsluiting.
De brand werd ontdekt door particulieren die de loods gebruiken om aan auto’s te sleutelen. Zij alarmeerden rond 21:30 uur de brandweer toen zij de grote rookontwikkeling ontdekten.

De brandweer, die aanvankelijk moeite had om aan genoeg bluswater te komen, voorkwam dat de brand oversloeg naar een tweede loods.

De felle brand woedde pal naast het NS-station Koog-Zaandijk, dat uit veiligheidsoverwegingen werd ontruimd en afgesloten door de politie. Alle treinverkeer tussen Zaandam en Wormerveer werd stilgelegd, mede omdat de brandweer vanaf het spoor de brand bestreed. Het autoverkeer werd eveneens omgeleid. De Guisweg werd tot na middernacht voor al het verkeer afgesloten.

Met dank aan fotograaf: Ron Swart & Jelzo
– Zie Video : Dichtbij.nl
– Zie Video : 112noordholland.nl
.


ONGEVAL MET BEKNELLING

19-02-2012 Guisweg, Zaandijk

ZAANDIJK – Op zondagmorgen werd de brandweer gealarmerd voor een ongeval met beknelling op de Provincialeweg (N203) bij Zaandijk. Twee auto’s stonden te wachten voor de verkeerslichten bij de Guisweg. Een achteropkomende automobilist remde te laat en reed van achterop de wachtende auto’s.
De bestuurster van het middelste voertuig had nek- en beenletsel opgelopen. Hierdoor moest zij zo voorzichtig mogelijk uit het voertuig worden gehaald. Het dak van de auto werd eraf geknipt om de bestuurster op een wervelplank te leggen en zo recht mogelijk uit het voertuig te halen.

De bestuurder van de voorste auto is ter plekke door ambulancepersoneel onderzocht wegens nek- en rugklachten, maar hoefde niet naar het ziekenhuis. In verband met politieonderzoek is het weggedeelte richting Wormerveer, tussen de Museumlaan en de Guisweg enige tijd afgesloten geweest.

Met dank aan fotograaf: Ron Swart & Jelzo
– Zie Video Dichtbij.nl
– Zie Video 112noordholland.nl
..


DIER IN NOOD

17-02-2012 H.P. Berlagestraat, Assendelft

ASSENDELFT – In het ijs aan de H.P. Berlagestraat lag een dood dier. Het vermoeden was, dat dit de verloren kat was van een buurtbewoner. De medewerksters van de dierenambulance konden er niet zo maar even bij.
De brandweer van Zaandijk werd door de dierenambulance gevraagd om te helpen, echter de dooi was al een paar dagen ingetreden en de dikte van het ijs in deze sloot was te onbetrouwbaar. De duikers zijn hierop aangeschakeld.

Een duiker van de brandweer hakte het dode dier uit het ijs en deed daarbij een verrassende ontdekking. Het betrof namelijk geen kat, maar een aalscholver. In de jacht op vis is de watervogel onder het ijs gestikt.


Fotograaf: Bem. BZD
..


BRAND IN BEDRIJF

14-02-2012 Noorder IJ- en Zeeweg, Zaandam

ZAANDAM – Dinsdagochtend omstreeks acht uur heeft er brand gewoed in ‘timmerfabriek Visser’ aan de Noorder IJ- en Zeedijk in Zaandam.

De brandweer schaalde in twintig minuten op naar ‘grote brand’. Dat houdt in dat er drie blusvoertuigen en ondersteunend materiaal gealarmeerd werd om de brand te bestrijden. De brand, die op een spuitcabine achterin een grote hal woedde, was met behulp van schuim gelukkig snel onder controle.
De rookontwikkeling en stoomvorming van het blussen bleef in de loods hangen. Met behulp van ventilatoren kon de hal rookvrij worden gemaakt.

Bij ventilatie wordt gebruik gemaakt van de eigenschap van lucht (en dus ook de brandgassen) dat het van een plek met hoge druk naar een plek met lage druk stroomt. Deze methode wordt gebruikt na de blussing, om zo veel mogelijk rook en stank kwijt te raken en frisse lucht in de ruimte te krijgen..


Met dank aan: jelzo.artizt.nl
.


BRAND IN BEDRIJF

08-02-2012 Lagedijk, Koog A/D Zaan

Koog A/D Zaan – De brandweer werd even na 12 uur in de middag gealarmeerd voor een automatische brandmelding bij het bedrijf Tate & Lyle.
Bij aankomst bleek een van de sprinklerkoppen in het bedrijf stukgevroren te zijn. Hierdoor is het sprinklerinstallatie afgegaan. De brandweer hoefde verder niet ingezet te worden.
.


PRIKSLEEWEDSTRIJD

06-02-2012 Zaanse Schans, Zaandijk

ZAANDIJK – Maandagavond heeft brandweer Zaandijk en Wormerveer een priksleewedstrijd gehouden op de Zaanse Schans. Ondanks de kou genoten alle brandweerlieden van de ijspret.

Een echt traditioneel Zaandijks feest. Voor deze avond was speciaal op de Zaanse Schans schaatsbaan buitenlicht, muziek en voor iedereen een warme kop chocomelk geregeld.


Fotograaf: Bem. BZD

Met dank aan Kijk op Zaandijk


ONGEVAL MET GEVAARLIJKE STOFFEN

17-01-2012 Dr J. J. van der Horststraat, Zaandijk

ZAANDIJK – Gevaarlijke stoffen vrijgekomen bij sportschool Kuin.
Dinsdagmiddag zijn aan de Dr J. J. van der Horststraat gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Bij sportschool Kuin had een medewerker verkeerde stoffen (zwavelzuur en natriumhypochloriet) met elkaar vermengd. Deze persoon is direct afgevoerd met een ambulance naar het ziekenhuis voor onderzoek. Een tweede persoon is ook behandeld. De rest van de sportschool werd ontruimd.

De twee stoffen worden gebruikt bij het reinigen van zwemwater. Door het mengen kwam een chloorgas vrij. De gehele sportschool stond in mum van tijd vol met chloorgas. Met gaspakken heeft de brandweer alle ruimtes onderzocht, waarna de ruimtes met de 2 grote ventilatoren kon worden geventileerd. Hiermee werd het chloorgas snel verdreven uit alle ruimtes.
.
VENTILEREN

Bij ventilatie wordt gebruik gemaakt van de eigenschap van lucht (en dus ook de brandgassen) dat het van een plek met hoge druk naar een plek met lage druk stroomt.
Deze methode wordt gebruikt na de blussing, om zo veel mogelijk rook en stank kwijt te raken en frisse lucht in de ruimte te krijgen. Bij repressieve ventilatie wordt geventileerd tijdens de blussing. Het doel hiervan is om hitte en/of rook kwijt te raken, bijvoorbeeld om beter zicht te krijgen of om de brandhaard beter te kunnen benaderen.
In de afbeeldingen hiernaast, is zichtbaar dat de ventilator de gehele instroomopening bedekt en dat de route voor de luchtstroom wordt bepaald door deuren en ramen open en dicht te doen.


Fotograaf: Ron Swart, zie ook de VIDEO
.


WONINGBRAND

08-01-2012 Gortershof, Zaandijk

ZAANDIJK – Bij een woningbrand aan het Gortershof te Zaandijk is zondagmiddag een persoon gewond geraakt.

Een vlam in de pan zorgde ervoor dat de keuken in korte tijd in vuur en vlam stond. Door snel ingrijpen van de brandweer kon erger worden voorkomen. De bewoner is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.

Om zoveel mogelijk rook uit de woning en gang te verdrijven, heeft de brandweer ventilatoren ingezet om de woning te ventileren.

Fotograaf: Ron Swart, zie ook de VIDEO
.


BRAND IN MAGAZIJN DEKAMARKT

01-01-2012 Plein 13, Wormerveer

WORMERVEER – De brandweer kreeg zondagavond een melding van hevige rookontwikkeling bij de Dekamarkt aan plein 13 te Wormerveer. Bij aankomst kwam er rook uit de achterzijde van het magazijn.

Na grondig onderzoek in en rondom het pand, kon de oorzaak van de rook toegeschreven worden aan een vuurwerkbom.


Foto: Ron Swart, zie ook de VIDEO


CONTAINERBRAND

01-01-2012 John Lennonstraat, Zaandijk

ZAANDIJK – Op nieuwjaarsdag werd de brandweer gealarmeerd voor een containerbrand nabij het bannehof.
De beveiligers van het Bannehof zagen tegenover het gebouw een container in brand staan. Na aankomst kon de brand snel geblust worden.


Fotograaf: Bem. BZD
.


Beste wensen voor 2012


Alle leden van Brandweer Zaandijk, wensen de lezers (waar ook ter wereld) en alle andere inwoners van Zaandijk bij deze de allerbeste wensen voor 2012.

We hopen op een mooi, gezond en vooral een veilig jaar en wensen iedereen veel plezier en brandveiligheid toe.


Einde overzicht 2012