TELEFOONNUMMERS
Bij SPOED bel   112
Ambulance, Brandweer en Politie   

Bij geen spoed !
Brandweer    075-6811811
Politie            0900-8844
GGD              0900-2545454
LAATSTE UPDATE d.d. 15-09-2019
@BRANDWEER ZAANDIJK
UITRUKGEGEVENS 2019
LAATSTE UITRUK

 • 09-09-2019
  Tankautospuit 8035
  Dizzy Gillespiestraat, Zaandijk
  Liftopsluiting


  • Dit jaar totaal 124 uitrukken.   Wil je alle uitrukken zien, klik op:

100 JARIG BESTAAN
Op 2 september 2017 bestond de vereniging Vrijwillige Brandweer Zaandijk 100 jaar.

Wij staan niet alleen maar dag en nacht voor alle Zaandijkers klaar, maar ook voor de gehele Veiligheids regio Zaanstreek Waterland.


WEERBERICHT
Weersverwachting Zaandijk
Weersverwachting
Zaandijk

Weerstation Brandweer Zaandijk
MAATWERK IN WEBDESIGN
Web Online Service maakt uw bedrijf zichtbaar op het internet. Wij leveren maatwerk in webdesign, tegen een betaalbare prijs.

Ons doel is eenvoudig: het bouwen van resultaatgerichte websites voor particulieren, bedrijven en instellingen.
© Webdesigner: Ch. van Dorst


.

Brandbestrijding

BRAND !
Een brand bestrijden lijkt niet zo moeilijk, flink blussen en de vlammen worden vanzelf minder.
Zo gemakkelijk is het echter niet!

De laatste jaren heeft de brandbestrijding een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger werd een brand met emmertjes water te lijf gegaan, maar vandaag de dag zijn er brandbestrijdingstechnieken in alle soorten en maten.

Afhankelijk van het soort brand, wordt een vooraf bepaalde aanvals techniek toegepast. Zo is er een groot verschil tussen een buiten- en binnenbrand. Het bestrijden van een buitenbrand is op zich niet zo ingewikkeld. Men moet wel op alle gevaren letten, zoals: het verkeer dat mogelijk enige doorgang moet hebben, uitbreiding of overslag naar en/of andere onverwachte omstandigheden. Een binnenbrand bestrijden is daarentegen ook niet geheel zonder risico’s. Denk hierbij aan alle giftige dampen, hoge gevoelstemperatuur, slecht zicht door rook, onbekendheid van het pand, gaten in de vloeren of ander mogelijke onbekende valkuilen. En dan hebben wij het nog niet over de mogelijkheid van omvallende muren, instortingsgevaar en een geblokkeerde vluchtweg.

Als brandweer moet je op al die gevaren goed voorbereid zijn. Daarom moet iedere brandweerman regelmatig oefenen.

Hulpverlening

De brandweer zorgt er niet alleen voor dat de branden geblust worden, maar verleend ook allerlei hulp aan het redden van mens en dier. Regelmatig wordt de brandweer dan ook gealarmeerd voor diverse soorten van hulpverlening, zoals:

 • Bevrijding uit liften
 • Dieren in nood
 • Levensreddende handelingen
 • Ongevallen met beknelling
 • Ongevallen met gevaarlijke stoffen
 • Schade aan het milieu
 • Storm- en waterschade
 • Te water
 • Toegang verschaffen

Ongevallen met beknelling
Mensen die bekneld zijn geraakt in een auto na een botsing of bij een bedrijfsongeval met een machine, kunnen door de brandweer worden bevrijd. De brandweermensen werken nauw samen met het ambulancepersoneel, politie en zo nodig een traumateam van een ziekenhuis.

De brandweer kan het dak van de auto verwijderen, deuren eruit halen of op een andere manier ruimte maken voor het medisch personeel. Hier zijn speciale technieken voor om de betrokken persoon te bevrijden. Door veel te oefenen kan de persoon op een zo rustig en zeer veilige manier uit het voertuig gehaald worden. Hiervoor heeft de brandweer licht tot zwaar gereedschap tot zijn beschikking, zoals een hydraulische schaar en spreider.


.

Er worden tegenwoordig steeds meer veiligheidsvoorzieningen en elektrische systemen in auto’s aangebracht, waaronder airbags. Deze kunnen een gevaar opleveren voor hulpverleners. Als een airbag na een ongeval alsnog open gaat, kan dit een brandweer- of ambulancemedewerker verwonden. Zij moeten hier bij het verlenen van hulp goed op bedacht zijn.

Storm en waterschade

Bij schade door een storm helpt de brandweer om de openbare weg weer vrij te maken. Afgebroken takken of omgevallen bommen over de weg of van het spoor worden weggehaald. Bomen die dreigen om te vallen worden ook omgezaagd en daken worden vastgezet. Bij wateroverlast kan de brandweer zorgdragen voor het leegpompen van ondergelopen kelders of delen van een weg.

Juist daar waar iedereen lekker droog binnen bij de kachel zit, heeft de brandweer zijn handen vol met allerlei opruim werkzaamheden van de stormschade.

Ontsmetting- en Ventilator dienst

Ontsmetting
Brandweer Zaandijk is gespecialiceerd binnen Brandweer Zaanstad in het ontsmetten bij diverse omstandigheden. Als ontsmettingsteam heeft Zaandijk de taak om ervoor te zorgen dat bij een OGS (Ongeval Gevaarlijke Stoffen) de chemie-/gaspakkendragers direct ontsmet kunnen worden na een OGS inzet.

Hiernaast wordt Brandweer Zaandijk ook als ontsmettingsteam ingezet bij diverse letsel ongevallen op de openbare weg en andere brandweer gerelateerde omstandigheden.

Ventilator
Rook, je ziet het vaak niet meer maar de rooklucht kan ongezien lang blijven hangen.

Bij een woningbrand wordt niet alleen de desbetreffende woning door de brandweer geblust maar ook geventileerd. Brandweer Zaandijk heeft speciaal 2 grote ventilatoren, die de capaciteit hebben om snel de rook uit een woning of bedrijf eruit te verdrijven. Tevens wordt er ook altijd gekeken naar de naastgelegen panden die rook hebben binnengekregen.

Bij ventilatie wordt gebruik gemaakt van de eigenschap van lucht (en dus ook de brandgassen) dat het van een plek met hoge druk naar een plek met lage druk stroomt.

Deze methode wordt gebruikt na de blussing, om zo veel mogelijk rook en stank kwijt te raken en frisse lucht in de ruimte te krijgen. Bij repressieve ventilatie wordt geventileerd tijdens de blussing. Het doel hiervan is om hitte en/of rook kwijt te raken, bijvoorbeeld om beter zicht te krijgen of om de brandhaard beter te kunnen benaderen.

In de afbeeldingen hiernaast, is zichtbaar dat de ventilator de gehele instroomopening bedekt en dat de route voor de luchtstroom wordt bepaald door deuren en ramen open en dicht te doen.
.
.

Met het verplaatsen van rooklucht wordt nevenschade beperkt !
.
.